Ob cesti od Ljubljane do Gorenje vasi v Poljanski dolini je med obcestnimi tablami kar nekaj takih, ki opozarjajo, da je v bližini javno dostopen defibrilator. Ozaveščenost, da so ti defibrilatorji v rokah ljudi, ki jih ob srčnem zastoju znajo uporabiti, je očitno precejšnja. In z vsakim kilometrom oddaljenosti od reševalne postaje ja tako znanje vse bolj odločilno pri tem, ali bo človek s srčnim zastojem preživel.

Javno dostopne defibrilatorje imajo tudi v Gorenji vasi, a ta, ki je znova pognal srce Ivi Ferlan, je bil v lasti domačih gasilcev. Ti prvi posredovalci so se veščin temeljnih postopkov oživljanja naučili zato, da bi lahko ljudem s srčnim zastojem na svojem območju pomagali še pred prihodom profesionalnih reševalcev. Gospe so rešili življenje, tako da ga danes živi brez posledic. To je bil prvi tako zelo uspešen primer v teh krajih.

Odlična priložnost za to, da se tudi sami naučite temeljnih postopkov oživljanja, je prav te dni. Na spletni strani Slovenija oživlja lahko najdete seznam več kot 100 brezplačnih tečajev in prikazov oživljanja po vsej Sloveniji.

Jana Vidic