Čeprav v Evropski uniji v zadnjih letih močno poudarjajo pomen družinskega kmetovanja kot najbolj trajnostnega in okoljsko prijaznega, so postopki prevzemanja kmetij iz rok starejših na mlajše še vedno zelo počasni. Kot enega od vzrokov omenjajo pomanjkanje socialne varnosti za tiste kmete, ki kmetije predajo v roke mlajših, kot drugega podeželsko okolje, ki je še vedno premalo stimulativno za mlade. Toda stvari se počasi spreminjajo ...

Mladi prevzemniki pospešek za razvoj kmetij: Janez Benedičič, Damjana Ostanek Heric in Gregor Potočnik

Čeprav v Evropski uniji v zadnjih letih močno poudarjajo pomen družinskega kmetovanja kot najbolj trajnostnega in okoljsko prijaznega, so postopki prevzemanja kmetij iz rok starejših na mlajše še vedno zelo počasni. Kot enega od vzrokov omenjajo pomanjkanje socialne varnosti za tiste kmete, ki kmetije predajo v roke mlajših, kot drugega podeželsko okolje, ki je še vedno premalo stimulativno za mlade. Toda stvari se počasi spreminjajo …

“Ob aferi glede dodatka za stalno pripravljenost sem se le nasmehnil – prav vsak kmet bi ga moral imeti!”

Dr. Janez Benedičič, mladi prevzemnik

Predstavljamo niz zgodb treh mladih kmetov, ki so prevzeli kmetijo in ki tudi uporabljajo državna nepovratna sredstva za napredek njihove kmetije. Poklic kmeta ni več zaničevan, kot je še veljalo pred leti; nasprotno – kmetija je kot podjetje, ki ponuja široko paleto možnosti, da se uveljaviš in zaživiš samostojno.

Kmetija Benedičič

Čeprav mu pred imenom piše še doktor – doktoriral je namreč na Fakulteti za strojništvo –, je tudi Janez Benedičič pred devetimi leti prevzel kmetijo. In sicer visoko v hribih nad Železniki.

Kmetija Ostanek

Na obrobju osrednje Slovenije, dobrih 30 kilometrov iz Ljubljane, pri Šentvidu pri Stični, smo sledili tabli sveža zelenjava, ki nas je pripeljala do kmetije Ostanek. To je prevzela še ne 30-letna Damjana Ostanek Heric.

Kmetija Ročnik

Na Kmetiji Ročnik v Šaleški dolini smo preverili, kako deluje skorajda popolnoma avtomatiziran hlev – z avtomatskimi krtačami, roboti, sesalniki, vlažilci in molznimi stroji.

Do konca razpisa le še nekaj dni

V tokratnem, drugem investicijskem ciklu javnih razpisov programa razvoja podeželja do leta 2020, ki so ga predstavili junija, je sicer za mlade prevzemnike kmetij na voljo 12 milijonov evrov sredstev. Razpis je odprt le še nekaj dni, do srede, 17. avgusta, zato se tistim mladim, ki še razmišljajo o tem, da bi prevzeli kmetijo ali to celo kupili, splača pohiteti.

Kot ob tem svetuje pristojni minister Dejan Židan in kar smo slišali v zgornjih prispevkih, morajo biti mladi prevzemniki ob tem racionalni in prijavljati poslovno upravičene investicije.

Od leta 2007 do leta 2013 je finančni zagon iz sredstev skupne kmetijske politike pri nas dobilo 2650 mladih prevzemnikov.

Maja Ratej, Mitja Peček, Veronika Gnezda