Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Dnevno aktualni in jutranji program

Veronika Gnezda

835 prispevkov8.9.2023

Priporočilo: Nada Pretnar

Nada Pretnar iz Gibanja za pravice Palestincev že več kot deset let pripravlja različne dogodke, namenjene ozaveščanju o dogajanju v Palestini. Od leta 2017 ima prepoved vstopa v Palestino, potem ko so na meji ugotovili, da podpira gibanje za bojkot, ki je v Izraelu nezakonito.


31.8.2023

Tavčar je Visoško kroniko pisal kot trilogijo

V letošnjem letu zaznamujemo ne le 100 let od smrti Ivana Tavčarja, ampak tudi pol stoletja od premiere filma Cvetje v jeseni. Ta je nastal po istoimenskem romanu, ki je verjetno prav zaradi filma eno najbolj znanih Tavčarjevih del. Tako kot mnoga druga svoja dela ga je postavil v deželo pod Blegošem, kot pravijo Poljanski dolini.


22.8.2023

Poletni orkestrski kamp, ki mlade glasbenike združi v velik simfonični orkester

Prejšnjo sredo se je v Ljubljani začel poletni orkestrski kamp, ki ga organizirajo pri Slovenskem mladinskem orkestru pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh. Letos se ga je udeležilo 96 mladih glasbenikov, starih od 12 do 22 let, iz vse Slovenije, pridružilo pa se jim je tudi nekaj glasbenikov iz Ukrajine, ki so lani našli zatočišče v Sloveniji. V slabem tednu so mladi glasbeniki naštudirali skladbe iz različnih kabaretov in muzikalov, jutri pa bodo skupaj z nemško šansonjerko Ute Lemper nastopili na odru ljubljanskih Križank. To je bil za marsikoga tudi razlog, da se je udeležil poletnega orkestrskega kampa. Trema ali ne, jutri bo šlo zares.


13.8.2023

Vilenica, prva turistična jama v Evropi

Eno od kapniško najbogatejših jam pri nas so prvi turisti obiskali že leta 1633 in tako letos zaznamujemo 390-letnico turizma v Vilenici in 60 let od njenega vnovičnega odprtja po tem, ko so v obdobju, v katerem je bila Primorska pod Italijo, Italijani zaminirali vhod vanjo. Jama, ki je ime dobila po vilah, ki po dežju še vedno včasih priplešejo iz jame, se ponaša z izjemnimi kapniki in pot do najlepše in zadnje Vilinske dvorane vodi prav po kapniškem rovu, v katerem so jamarji Jamarskega društva Sežana, ki skrbi za jamo, prepoznali različne figure, od Aristotela pa do Kipa svobode.


11.8.2023

Priporočilo: Marsel Gomboc

Marsel Gomboc je kulturnik, glasbenik ter predsednik Kulturno-umetniškega društva Jake Rabiča Dovje - Mojstrana, zadnjih 15 let pa tudi režiser in igralec. V prejšnji gledališki sezoni je pripravil predstavo o smučarskem skakalcu Janezu Poldi, ki je nastala po pričevanju Malči Polda. Kaj pa Marsel Gomboc priporoča v branje?


5.8.2023

Poljanska dolina: Hišo bo treba najprej odkopati

Naša terenska ekipa se je prebila tudi do Gorenje vasi in Srednje vasi v Poljanski dolini. Veronika Gnezda in Aleš Smrekar, ki sta se pogovarjala z domačini, sporočata, da za takšne razmere, kjer je na eni strani postošila Sora na drugi strani pa zemeljski plazovi, zmanjka besed.


5.8.2023

Škofja Loka: Nosečnico uspešno rešili s helikopterjem

Na terenu v Škofji Loki sta Aleš Smrekar in Veronika Gnezda. Sporočata, da so razmere povsem drugačne kot v petek. Sogovorniki poudarjajo, da se počasi vračajo v stare tirnice, ampak vseeno poudarjajo, da do nekaterih še niso niti prišli.


3.8.2023

Fenomen Mozartovih kroglic

Čeprav je četrto največje avstrijsko mesto ime dobilo po soli oziroma po okoliških rudnikih kamene soli, pa je bolj kot po soli znano po sladkih Mozartovih kroglicah, ki jih v Salzburgu prodajajo v vsaki trgovini s slaščicami, čokoladnici, trafiki, torej praktično v vsaki živilski trgovini. In ker se človek kar težko odloči, katere kupiti in katere so najboljše, je dobro vedeti, da so le ene tiste, ki nosijo oznako originalne.


25.7.2023

Kruha in iger Toneta Kralja

Konec maja je bila v koprskem gledališču premiera filma o slikarju Tonetu Kralju, ki je kot cerkveni slikar poslikal približno 50 cerkva ob slovensko-italijanski meji, od Svetih Višarij do Trsta in v poslikavah uporabil antifašistične in slovenske nacionalne motive. Pod film sta se podpisala scenarist Marko Radmilovič in zgodovinar  Egon Pelikan, ki je dal velik prispevek tudi k razstavi Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja 1941–1945, ki so jo sredi junija odprli v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Velik del razstave je posvečen sliki Kruha in iger, ki jo je slikar premazal in na njeno hrbtno stran narisal Streljanje talcev. Leta 2020 so se v muzeju povezali z različnimi strokovnjaki, tudi z restavratorskim centrom ZVKDS, kjer so začeli odstranjevati premaz, pod katerim se je prikazal del slike, ki so jo poimenovali Kruha in iger. Ta je na razstavi v muzeju ob drugih medvojnih delih Toneta Kralja na ogled do 10. decembra. Tone Kralj, Panem et circenses, 1942, olje na platno, 123,2 x 147,8 cm, inv. št. SK-37. Foto: Sašo Kovačič. Hrani: Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije.


14.6.2023

Priporočilo: Iva Kosmos

Doktorica Iva Kosmos je kulturologinja in raziskovalko na Inštitutu za kulturne in spominske študije na ZRC SAZU, pa tudi ena od soavtoric knjige Zgodbe iz konzerve o zgodovini predelave in konzerviranje rib na severovzhodnem Jadranu. Kaj pa Iva Kosmos priporoča v branje.


15.7.2023

"Prijateljica je mislila, da govorim japonsko, ko sem govoril slovensko"

V Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Rak v Rakovem Škocjanu je bilo prejšnji teden slišati več različnih jezikov, saj je tam potekal Tabor slovenskih otrok po svetu, letos že 27. po vrsti. Otroci, stari med 8 in 15 let, pa se niso le učili in obnavljali znanje slovenskega jezika, ampak so obiskali tudi nekatere kulturne in naravne znamenitosti, nad katerimi so bili navdušeni. Seveda so se stkala tudi nova prijateljstva, tisti, ki na taboru niso bili prvič, pa so po letu dni spet srečali svoje prijatelje.


14.6.2023

Priporočilo: Iva Kosmos

Če vas pot na morje pelje na, ali mimo Cresa, si lahko v tamkajšnjem muzeju do konca julija ogledate razstavo, posvečeno tovarni za predelavo rib Plavica, ki jo je muzej pripravil v sodelovanju z ZRC SAZU. Zgodovino tovarn ribjih konzerv, in to, kako so vplivale na družbo, že nekaj let raziskuje kulturologinja dr. Iva Kosmos, raziskovalka na Inštitutu za kulturne in spominske študije na ZRC SAZU, ki je tudi ena od soavtoric knjige Zgodbe iz konzerve o zgodovini predelave in konzerviranja rib na severovzhodnem Jadranu. Kaj pa Iva Kosmos priporoča v branje? Za roman Ujemi zajca obstaja izjemno zanimanje, prevodi se vrstijo, Lano Bastašić pa razglašajo za Eleno Ferrante Balkana.


30.6.2023

Priporočilo: Matevž Polajnar

Kino Bled je kolektiv mladih filmofilov, ki so se odločili, da je čas, da v domačem kraju pripravijo festival, ki bo popestril kulturno dogajanje in v mesto prinesel nekaj filmskega utripa, ki ga je Bled nekoč že imel. Letos jim je to uspelo že petič po vrsti. Eden od ustanoviteljev Kina Bled je tudi Matevž Polajnar, ki pa ni le ljubitelj filmov, ampak tudi knjig.


23.6.2023

Priporočilo: Marjan Grdadolnik, dirigent in umetniški vodja festivala Cantabile

V Logatcu se začenja že 10. poletni glasbeni festival Cantabile, ki bo gostil 8 vrhunskih glasbenih dogodkov ter prepoznavne glasbene ustvarjalce iz različnih koncev Slovenije in Izraela. Kaj pa v branje priporoča dirigent orkestra Cantabile in umetniški vodja festivala Marjan Grdadolnik?


23.6.2023

Priporočilo: Marjan Grdadolnik

V soju luči in čudovite glasbe se v nedeljo zvečer v Logatcu začenja 10. Cantabile poletni glasbeni festival, ki vsako leto ponudi številne vrhunske in edinstvene dogodke. Kaj pa v branje priporoča profesor glasbe in dirigent Simfoničnega orkestra Cantabile Marjan Grdadolnik


10.6.2023

SEM 100: Etnografu se vse prigodi

Ena izmed občasnih razstav, ki si jih do 25. junija še lahko ogledate v Slovenskem etnografskem muzeju in so jo pripravili ob praznovanju 100. obletnice muzeja, je fotografska razstava, ki pripoveduje o delu Orlovih terenskih ekip. Te so po drugi svetovni vojni pod vodstvom prvega povojnega ravnatelja muzeja dr. Borisa Orla po Sloveniji zbirale gradivo in podatke o vsem, kar se je dogajalo v različnih krajih na področjih materialne, duhovne in družbene kulture. Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom so naslovili razstavo in tako so takrat tudi hodile ekipe na teren.


10.6.2023

SEM 100: Na razstavah je prikazanih le 10 odstotkov predmetov, ki jih hrani muzej

Ob 100-letnici Slovenskega etnografskega muzeja, najstarejše etnološke ustanove, ki hrani več kot 40.000 predmetov, povezanih s slovenskim ozemljem in tistim zunaj Evrope, se na naši prvi postojanki ustavimo v prostorih, kamor obiskovalec nima vstopa – v tako imenovanih depojih. SEM, kot s kratico pravimo muzeju, ima kar enajst kustodiatov, ki obsegajo najrazličnejše zbirke: od zbirke ornih orodij do lončarske in pletarske, zbirke skrinj, čipk, igrač, mask in panjskih končnic pa kustodiata za zbirke Afrike in Amerike ter kustodiata za zbirke iz Azije, Avstralije in Oceanije. Slovenski etnografski muzej ima še kustodiat za etnografski film, ki hrani videodokumentacijo, in oddelek za dokumentacijo, ki hrani fotografije in pisno dokumentacijo. Od vseh predmetov, ki jih hrani muzej, je na razstavah prikazanih le kakšnih 10 odstotkov predmetov. Drugi so varno shranjeni v depojih pod muzejsko ploščadjo, ki povezuje obe zgradbi muzeja, muzejsko in upravno. Dostop do njih imajo le konzervatorji restavratorji in seveda kustosi, vsak kustodiat pa ima svoj depo.


9.6.2023

Priporočilo: Nika Gabrovšek, Klovnbuf

Idejo za branje ima Nika Gabrovšek, producentka in programska svetovalka Klovnbufa, mednarodnega festivala sodobne klovnade in novega cirkusa. Letošnji festival, ki bo že 16. po vrsti, se bo začel ta ponedeljek s celodnevnim programom na Kongresnem trgu in v parku Zvezda v Ljubljani. Od 9-ih do 21-ih bodo tam na sporedu cirkuške predstave in delavnice za mlade in stare, na katerih boste lahko naučili veščin žongliranja, ravnotežja in zračnih disciplin. To bo šele začetek festivala, ki bo vse do 25. junija na različnih prizoriščih v Ljubljani ponudil pisane dogodke.


7.6.2023

S šilcem po svetu: Vodka

V sedmi sezoni se spet podajamo okoli sveta. Ob vodki verjetno najprej pomislimo na to, da ta žgana pijača izvira iz Rusije, kar še posebno draži Poljake. A kot menijo nekateri, ne glede na to, ali so prvi vodko destilirali v Rusiji ali na Poljskem, največ so k prepoznavnosti te pijače prispevali Američani. Razširjeno mnenje je tudi, da je narejena iz krompirja, a v resnici je je večina izdelana iz žit, predvsem koruze in pšenice, tradicionalno žito za izdelavo vodke v vzhodni Evropi pa je še vedno rž. Vodka je tudi edina žgana pijača, ki jo lahko izdelamo iz česar koli, kar imamo na voljo, mora pa biti kmetijskega izvora.


6.6.2023

Kino Otok: Filmi so pomemben lakmusov papir

Kino Otok - Isola Cinema je eden najbolj trdoživih filmskih festivalov. Poteka v Izoli, a ker je lahko vsako mesto tudi otok, se festivalu s projekcijami letos pridružujejo še štirje otoški sateliti art kinematografi v Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu. Skupaj je v program uvrščenih 120 filmov.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt