Ime tedna je Andrej Mohar, okoljevarstvenik in izvedenec za meritve svetlobnega onesnaževanja, ki je za tehnološko inovacijo prejel nagrado Mednarodnega združenja za temno nebo

Ime tedna je Andrej Mohar, okoljevarstvenik in izvedenec za meritve svetlobnega onesnaževanja, ki je za tehnološko inovacijo prejel nagrado Mednarodnega združenja za temno nebo

Okoljevarstvenik, in amaterski astronom Andrej Mohar se ukvarja z meritvami svetlobnega onesnaževanja. Za tehnološko inovacijo, oblikovanje in razvoj napredne ekološke svetilke za osvetljevanje objektov kulturne dediščine je prejel nagrado Mednarodnega združenja za temno nebo. Bil je tudi gonilna sila prve nacionalne uredbe proti svetlobnemu onesnaževanju, ki velja za edini primer tovrstne zakonodaje v svetovnem merilu. Znanstvenik je do današnjega stanja kritičen:

“Uredba je bila svetovni dosežek, vendar kljub temu danes v Sloveniji postavljamo preobsežno razsvetljavo. V Sloveniji imamo 6000 zaselkov, če vse to osvetlimo, bo zvezdnega neba v hribih konec."

Ob tem tudi opozarja, da je razsvetljava vse prevečkrat neuporabna in postavljena na napačna mesta. Inovacija, za katero je prejel nagrado je bila razvita v okviru evropskega projekta LIFE, kjer so med drugim ugotovili vpliv razsvetljave na žuželke in netopirje. 

"V raziskovalni skupini smo ugotovili, da cerkve, osvetljene z nagrajeno inovacijo, postanejo nezanimive za žuželke, kar pozitivno vpliva na biotsko pestrost."

 

Glasuj za ime tedna

Rezultati

Glasovali ste še za:

Teja Reba, programska vodja Mesta žensk, društva za promocijo žensk v kulturi, ki že 25-ič povezuje različne umetnice, teoretičarke in obiskovalce z vsega sveta. Iniciativa je tudi prejemnica prestižne mednarodne nagrade za kulturo Princess Margriet, ki jo podeljuje Evropska kulturna fundacija.

Tin Grabnar, režiser animirane pripovedi s kredno risbo »Nekje drugje«. Predstava je pretresljiva zgodba o nesmiselnosti vojnih grozodejstev in dobitnica nagrade za najboljšo otroško predstavo 18. festivala uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica 2019.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel