Frekvenca X se tokrat podaja na razburljivo potovanje po brezmejnih medzvezdnih in galaktičnih širjavah. Kakšne so bile čisto prve galaktične jasli, kakšne zvezde so nastajale v njih, bo razložila profesorica na Kalifornijski univerzi v Davisu dr. Maruša Bradač. Zavihteli pa smo se tudi na krov legendarnih plovil Voyager, ki s seboj po vesolju nosita skrivnosten zapis o človeški civilizaciji. Kaj je zapisano na zlatih ploščah in kako bi jih lahko razumel nič hudega sluteči vesoljski sprehajalec milijone kilometrov stran, pa bosta pojasnila astrofizik dr. Tomaž Zwitter in glasbeni urednik in pisatelj Jonathan Scott.

Spet gremo med zvezde! Odpravili smo se v najzgodnejše galaksije v vesolju in raziskovali, kaj s seboj v vesolje nosita slavni plovili Voyager

Frekvenca X se tokrat podaja na razburljivo potovanje po brezmejnih medzvezdnih in galaktičnih širjavah. Kakšne so bile čisto prve galaktične jasli, kakšne zvezde so nastajale v njih, bo razložila profesorica na Kalifornijski univerzi v Davisu dr. Maruša Bradač. Zavihteli pa smo se tudi na krov legendarnih plovil Voyager, ki s seboj po vesolju nosita skrivnosten zapis o človeški civilizaciji. Kaj je zapisano na zlatih ploščah in kako bi jih lahko razumel nič hudega sluteči vesoljski sprehajalec milijone kilometrov stran, pa sta pojasnila astrofizik dr. Tomaž Zwitter (Fakulteta za matematiko in fiziko, UL) in glasbeni urednik in pisatelj Jonathan Scott.

ZAPISKI:

Gravitacijsko lečenje supernove

Več o omenjeni “Puščici” oziroma “Bullet Cluster

Spremljajte sondi Voyager

Knjiga Jonahana Scotta The Vinyl Frontier

Program, s pomočjo katerega lahko na domačem računalniku razberete slike na zlati plošči

Glasba in zvoki na zlati plošči

Maja Ratej, Tomaž Zwitter