Prof. Kord Smith upravljanje z jedrsko energijo primerja s pristajanjem njegovega pol stoletja starega letala na neravni travnatni stezi med ameriškimi gorami: z vrhunskim znanjem in veščinami se je mogoče varno soočati z najtežjimi izzivi. Tudi v zelo posebnih okoliščinah. Prof. Smith je eden najvplivnejših reaktorskih fizikov na svetu in tesno sodeluje s slovenskimi strokovnjaki. V reaktor TRIGA je skupaj s kolegom prof. Benom Forgetom pripeljal osem študentov z ugledne univerze MIT, v predmestju Ljubljane so izvedli tečaj eksperimentalne reaktorske fizike. Ameriški gostje uporabljajo najnaprednejša simulacijska orodja za napovedovanje pojavov v jedrskih reaktorjih, pri razvoju sodelujejo z industrijo in imajo dostop do najmočnejših računalnikov v ZDA. Kakšne so aktualne usmeritve v razvoju jedrske energije, kako je z razvojem drugih jedrskih tehnologij na čelu z medicino, kateri so največji izzivi prihodnosti?

Sogovorniki: prof. Kord Smith, reaktorski fizik z izkušnjami iz industrije; prof. Benoit Forget, reaktorski fizik z MIT; doc. dr. Luka Snoj, vodja Odseka za reaktorsko fiziko na IJS.

Prof. Kord Smith upravljanje jedrske energije primerja s pristajanjem svojega letala na neravni stezi med gorami. Z vrhunskim znanjem in veščinami se je mogoče varno spopadati z najtežjimi izzivi. Tudi jedrskimi.

Prof. Kord Smith upravljanje jedrske energije primerja s pristajanjem njegovega pol stoletja starega letala na neravni travnati stezi med ameriškimi gorami: z vrhunskim znanjem in veščinami se je mogoče varno spopadati z najtežjimi izzivi. Tudi v zelo posebnih okoliščinah.

Prof. Smith je eden najvplivnejših reaktorskih fizikov na svetu in tesno sodeluje s slovenskimi strokovnjaki. V reaktor TRIGA je skupaj s kolegom prof. Benom Forgetom pripeljal osem študentov z ugledne univerze MIT, v predmestju Ljubljane so izvedli tečaj eksperimentalne reaktorske fizike. Ameriški gostje uporabljajo najnaprednejša simulacijska orodja za napovedovanje pojavov v jedrskih reaktorjih, pri razvoju sodelujejo z industrijo in imajo dostop do najmočnejših računalnikov v ZDA.

Kakšne so aktualne usmeritve v razvoju jedrske energije, kako je z razvojem drugih jedrskih tehnologij z medicino na čelu, kateri so največji izzivi prihodnosti?

Sogovorniki:

☢️Jedrska fizika je svojevrstno pilotiranje.
?️To dobro ve prof. Kord Smith, ki je skupaj s študenti @MIT gostoval pri @LukaSnoj na reaktorju TRIGA.
?️Nova @FrekvencaX, v četrtek ob 12.00 na @Val202 pic.twitter.com/xlnqkllsp8

— Luka Hvalc (@vahlc) April 4, 2018

Luka Hvalc