Domijada je vsakoletno športno kulturno srečanje dijaških domov Slovenije in zamejstva, ki se po dveh letih zatišja letos znova odvija, a predvsem na spletu. Dijaki se predstavljajo z likovnimi in fotografskimi izdelki, poteka literarni natečaj, izdelati je mogoče tudi inštalacijo, vsakič pa zbirajo tudi donacije za humanitarne namene.

Domijada, največje srečanje dijaških domov, letos tudi v znamenju zbiranja sredstev za Dijaški sklad Botrstva

Domijada, vsakoletno športno kulturno srečanje dijaških domov Slovenije in zamejstva, se po dveh letih zatišja letos znova odvija, a predvsem na spletu. Dijaki se predstavljajo z likovnimi in fotografskimi izdelki, poteka literarni natečaj, izdelati je mogoče tudi inštalacijo, zbirajo pa tudi donacije za humanitarne namene.

Letošnja Domijada je že 58., gosti jo – večinoma na spletu – ljubljanski dijaški dom Tabor, vzgojiteljica Saša Jerman Šterk je tista, ki je v organizacijskem odboru zadolžena za  humanitarno noto. Kot pravi sogovornica, je ta sklad, ki pomaga dijakom in revnejših družin, da zmorejo plačati bivanje v domu, iz leta v leto bolj nepogrešljiv:

"Ker tudi najrevnejše  družine ne morejo dobiti subvencije za financiranje celotnega zneska bivanja v dijaškem domu, v domovih opažajo, da finančno stanje družine že vpliva na odločitve mladih, kjer bodo nadaljevali šolanje."

Tema letošnjega natečaja Domijade za umetniška dela je "Maske so padle". In kakšne posledice je prinesla epidemija sploh pri tistih dijakih, ki imajo doma slabe ali katarstofalne pogoje za šolanje na daljavo. Predvsem pa je pri tistih, ki so to sploh hoteli uvideti, pokazala, kako zelo malo vemo o tem, v kakšnih razmerah živijo in kaj vse se je mladim dogajalo v času šolanja na domu in kakšne so posledice, ugotavlja domska vzgojiteljica Saša Jerman Šterk.

Jan in Sindi sta dijaka, ki še zadnje leto bivata v dijaškem domu. Čeprav sta doma imela dobre pogoje za šolanje na daljavo, opozarjata, da je zaprtje domov onemogočilo nekatere dragocene prednosti, ki ji ima bivanje v domu. Jan pravi, da osebno sicer najbrž ne pozna nikogar, ki se na želeno šolo ne bi vpisal zgolj zaradi težav s plačilom dijaškega doma.

Zelo težko je tudi prositi za pomoč, ko se zatakne pri plačilu. Sogovornika priznavata, da se dijaki med seboj praviloma ne pogovarjajo o finančnih stiskah, še več, da jih skušajo na vsak način skrivati celo pred vrstniki.

Finančne zmožnosti otroke na številnih področjih močno razslojujejo. A tudi  s pomočjo Dijaškega sklada programa Botrstvo lahko dijaki, ki jim družine tega sicer ne bi mogle plačati, dobijo to široko paleto izkušenj bivanja v dijaškem domu. Po štirih domskih letih Jan in Sindi pravita, da sta tudi zato drugačna človeka.

Dogajanju na Domijadi, največjem srečanju dijaških domov iz Slovenije in zamejstva, lahko sledite tudi na spletni strani Skupnosti dijaških domov Slovenije, tam bo mogoče spremljati tudi  osrednjo okroglo mizo, na katero so dijaki kot gosta povabili Jureta Godlerja, ki je v času šolanja bival v dijaškem domu. V pomoč Dijaškemu skladu programa Botrstvo pa bo prištet tudi znesek vseh SMS sporočil z geslom BOTER5 ali BOTER10,  ki bodo na številko 1919 poslani do konca meseca. Hvala vsem za pomoč.

 

Jana Vidic