Ves september smo v naših oddajah s pripovedmi otrok in utemeljitvami strokovnjakov opozarjali na to, kako pomemben je razvoj talentov in zakaj s tem, ko se otroci ne morejo vključiti v plačljive dejavnosti, izgubljamo tudi kot družba.

Ta teden sledi še zadnje dejanje, ki bo pripomoglo k finančni podpori mladih športnih talentov: dobrodelna dražba rumene majice zmagovalca letošnje dirke Tour de France Chrisa Frooma. In najprej zgodba o tem, kako je ta izjemno dragocena majica zmagovalca najpomembnejše dirke na svetu sploh prišla do nas.

Zmagovalec letošnje dirke Tour de France Chris Froome je Botrstvu podaril rumeno majico, ki jo ponujamo na dobrodelni dražbi.

Dražbe zagotovo ne bi bilo brez Kranjčana Marka Džala, ki je kot maser in del podpornega osebja pomemben del kolesarske ekipe SKY, za katero tekmuje tudi letošnji zmagovalec Toura Chris Froome. “Pet Slovencev nas je v ekipi in porodila se mi je ideja, da bi lahko kaj dobrodelnega storili. Chris je bil takoj za to, podaril je majico, se podpisal nanjo, ob njem pa še vsi ostali kolesarji, ki so to veliko dirko uspešno končali. Zagotavljam, da je majica res Chrisova, sicer pa to potrjuje tudi s svojo izjavo.”

“Chris je tako ali tako znan dobrodelnež, najbrž tudi zato, ker je odraščal v Keniji. Tam ima svojo fundacijo za pomoč mladim športnikom, še posebej podpira kolesarje, vendar pomaga komur koli, ki pomoč potrebuje,” Frooma opisuje Marko Džalo. “Vedno poudarja, da ni pomembno, s kakšnega okolja prihajaš, pomembna sta le trdo delo in talent in če je le mogoče, vedno pomaga mlajšim in perspektivnim kolesarjem in športnikom nasploh, tako z besedami spodbude kot finančno.”

Froome je vse prej kot vzvišen šampionski zvezdnik. “Zelo je dostopen in prijazen, vedno si vzame čas in se pogovori, če te kaj zanima, tudi za navijače si vzame čas, če je le trenutek primeren. Tak, “ta prav’ dečko” bi temu rekli na Gorenjskem,” se ob opisu Frooma nasmeji Džalo.

Ponudbe za podpisano rumeno majico sproti dodajamo na stran dobrodelne dražbe.

Original, ki ga ni mogoče kupiti nikjer

In prav ta “dečko” je Botrstvu podaril rumeno majico zmagovalca. “To je rumena majica zmagovalca oz. vodilnega v skupnem seštevku na največji kolesarski dirki na svetu. To majico dobi samo zmagovalec Toura, zato je zelo redka, torej še toliko bolj cenjena in dragocena.”

Če na svetovnem spletu poiščete fotografije z letošnje dirke, nosi Chris Froome na njih nekoliko drugačno rumeno majico, kot je ta, ki jo ponujamo na dražbi. “Majica, ki jo nosi med etapo in na stopničkah, ima natisnjen logo SKY, to je zaradi sponzorjev, da dobijo tako tudi sponzorji svoje minute v televizijskih prenosih. Ta rumena majica, ki bo na dražbi, pa je majica organizatorja. To je res original, ki ga ni mogoče kupiti nikjer in ki je edinstvena tudi zato, ker so na njej poleg Froomovega še drugi dragoceni podpisi. “

Kot bi nogometaši podarili pokal svetovnega prvenstva!

“Tako majico običajno podarijo glavnemu sponzorju ekipe, njenemu direktorju, včasih jo podarijo klubu, da ostane v vitrini, redko pa se zgodi, da jo podarijo za dobrodelen namen. Ne vem za druge, ampak Chris Froome se je res izkazal,” je nad njim iskreno navdušen Džalo.

“To je tako, kot bi nogometaši podarili pokal svetovnega prvenstva! Tour je največji dogodek v kolesarstvu na svetu! Tudi svetovno prvenstvo ali olimpijada ne pretehtata zmage na Touru, tako, da je to res sveti gral kolesarstva. Zakaj je ni obržal zase? Zato, ker zelo rad pomaga ljudem v stiski in za tak namen vedno z veseljem kaj podari, raje drugim kot sebi!”

Izkupiček v celoti za mlade športnike

In tokrat je po zaslugi Marka Džala dres podaril slovenskim otrokom, idejo, da bi bilo to prav za botrstvo, pa je dodal dolgoletni smučarski strokovnjak Sandi Murovec. Hkrati z odločitvijo, da je Botrstvo zaupanja vreden projekt, je bila sprejeta tudi odločitev, da naj bo celotni izkupiček namenjen mladim športnikom. “Rad bi, da se izkupiček vrne v šport, ker imamo žal v Sloveniji veliko športnih talentov, ki jim starši žal ne morejo omogočiti, da bi lahko svoj potencial in talent nadgradili v kariero in rezultate, ki jim nato vsi zelo radi ploskamo; tega ne pozabimo!”

Kajti s tem, ko samo zaradi plačljivosti zapiramo vrata športnih objektov in športnih znanj pred otroki, ki jih šport zanima, neizmerno veliko izgubljamo, je prepričan Sandi Murovec. “Šport prav gotovo ni edini, je pa eden bistvenih dejavnikov, ki so izjemno pomembni za zdrav razvoj in pomenijo vrata v normalno odraščanje in oblikovanje zdrave človekove osebnosti.”

Morda pomagamo ustvariti novega zmagovalca Toura

“Zame je najbolj žalostno, da se velik talent ne more razviti samo zaradi pomanjkanja denarja, zato se mi zdi pomembno, da vsakemu otroku omogočimo razvoj, ki bi ga morda pripeljal tudi do zmage na Touru de France ali na kakšnem svetovnem prvenstvu,” dodaja Marko.

“Hkrati pa sem prepričan, da bomo neskončno razveselili nekoga, ki bo lahko dal to dragoceno rumeno majico na svojo steno,” meni Murovec. “Seveda pa je najpomembneje, da bomo zbrali čim več denarja. Da bomo lahko z njim privabili nasmeh v oči tistim otrokom, ki morda zdaj le z okna gledajo vrstnike in si želijo, da bi tudi sami postali del športa, ki ga imajo radi!”

In pot do tam bo morda lažja tudi zaradi dražbe rumene majice zmagovalca dirke vseh dirk Chrisa Frooma.

Jana Vidic