December je tisti mesec, ko kuhinja in pečica postaneta prostor sladkih cukrnij in drugih čarobnih vonjav, na primer po potici, brez katere za marsikoga ni pravih praznikov. Po njih diši tudi v Živilski šoli Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, kjer učiteljica praktičnega pouka slaščičarstva Andreja Perčič, sicer na daljavo, prihodnjim mojstrom in mojstricam kaže, kako se pripravi prava potica brez luknje. Povedala pa nam je tudi, kako do sočnih medenjakov in dala recept za njihove posebne ovsene piškote.
Praznično vzdušje si bo marsikdo doma popestril s kakim malce močnejšim zvarkom. Kateri topli alkoholni napitki izpodrivajo tradicionalnega "kuhančka" in ali zmaguje kuhan gin ali punč, smo vprašali gostinca, priznanega sommeliera in lastnika spletne vinske trgovine E-vino Gašperja Čarmana.

Za potico brez luknje je pomembna tudi enaka temperatura testa in nadeva

December je tisti mesec, ko kuhinja in pečica postaneta prostor sladkih cukrnij in drugih čarobnih vonjav, na primer vonja po potici, brez katere za marsikoga ni pravih praznikov. Po njih diši tudi v Živilski šoli Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, kjer učiteljica praktičnega pouka slaščičarstva Andreja Perčič, sicer na daljavo, prihodnjim mojstrom in mojstricam kaže, kako se pripravi prava potica brez luknje. Povedala pa nam je tudi, kako do sočnih medenjakov in dala recept za njihove posebne ovsene piškote.

MEDENJAKI

250  g moke tip 850                                250  g moke tip 1100

150  g sladkorja kristal                            125  g masla

150  g medu                                              2  rumenjaka

2 jajca (100 g)                                            0,75 dl vode

7 g  pecilnega  praška                              1 vanilin sladkor

20 g sode bikarbone                                cimet, mleti klinčki

 

Med (najboljši je cvetlični) in sladkor zmešamo, dodamo  vodo in vse skupaj pogrejemo. Stopljeni masi dodamo margarino. V kotliček si pripravimo moko, jajca in ostale začimbe in vanj vlijemo ohlajeno medeno maso. Premešamo, da je testo homogeno. Posodo pomokamo, vanj položimo testo in ga prekrijemo s folijo. Pustimo ga počivati 48 ur. Spočito testo zvaljamo v debelino 8 mm in izrezujemo poljubne oblike piškotov. Pečemo pri 160 °C približno 10 minut. Ohlajene piškote hranimo v zaprti posodi.

Praznično vzdušje si bo marsikdo doma popestril s kakšnim malce močnejšim zvarkom. Kateri topli alkoholni napitki izpodrivajo tradicionalnega "kuhančka" in ali zmaguje kuhan gin ali punč, smo vprašali gostinca, priznanega sommeliera in lastnika spletne vinske trgovine E-vino Gašperja Čarmana. Kako pa je z mitom, da je za "kuhančka" dobro tudi slabo vino?

"Iz slabega vina ne more biti nič dobrega, zato je tudi za kuhano vino potrebno dobro vino. Iz zbirke ni potrebno vzeti najbolj cenjene steklenice. Vina, ki stanejo od pet do sedem evrov, bodo absolutno nadgradila sam okus." 

Miha Švalj, Veronika Gnezda