Prazniki so za mnoge najtežji del leta, epidemija pa je še dodatno močno poslabšala finančno stanje številnih družin. Pomagati je mogoče z delčkom dohodnine, nakupom Vrečke dobrote, Nasmeškotkov ali z donacijo SMS sporočila BOTER5 ali BOTER10 na 1919č.

Prazniki so za številne najtežji del leta, epidemija je močno poslabšala finančno stanje številnih družin. Pomagati je mogoče z delom dohodnine, nakupom Vrečke dobrote, Nasmeškotkov ali z donacijo prek SMS-sporočila

"Vse več klicev prejemamo, predvsem z vprašanji, kako jim morda lahko pomagamo. V stiski, ko ne morejo več plačati niti položnic, se znajde vse več družin, ki so do pred kratkim shajale brez težav in niti ne vedo, kje in kako do pomoči," kažejo izkušnje sodelavcev ZPM Moste - Polje, tudi Tine Lamovšek, ki vodi akcijo Čarobna zima. Ta je bila pred leti, ko je nastala v okviru programa Botrstvo, ustvarjena kot dobrodošla dopolnitev obdarovanja otrok, za katera so v prazničnem zimskem času poskrbela številna druga humanitarna društva. Kljub nedvomno velikemu pomenu daril, sploh v družinah, kjer so ta brez pomoči skoraj nedosegljiva, pa so izkušnje pokazale, da si otroci zelo želijo s starši izkusiti tudi skupna doživetja. Donacije, zbrane v Čarobni zimi, so jim omogočile obisk doživljajskih parkov, turističnih krajev, drsanje, kopanje, morda celo smučanje. In izkušnje so pokazale, da spomini na te redke trenutke, razbremenjene vsakodnevnih skrbi in obveznosti, morda na otrocih pustijo še globlji pečat kot obdarovanje.

Letos je epidemija tak koncept popolnoma onemogočila, prazniki bodo za številne izjemno težak čas. S podarjenimi vrednostnimi boni Čarobne zime pa bodo družine dobile priložnost, da si z izborom igrač, družabnih iger, knjig in tudi prazničnih nakupov, živil skušajo ustvariti vsaj nekoliko prijaznejše zimske dni. Doniranje je zelo preprosto, spletna stran www.carobnazima.si ima nastavitve za donacijo v višini 10, 20 ali 30 evrov, omogoča pa tudi enostavno doniranje poljubne vsote, ki bo v celoti namenjena nakupu darilnih bonov za otroke.

Pomoč družini v stiski namesto darila nekomu, ki "že ima vse"

Kar takemu obdarovanju daje poseben čar, je možnost, da je vaša pomoč neznani družini v stiski lahko hkrati tudi nadomestilo za kupovanje daril nekomu, ki že "ima vse". "Ko izpolnite obrazec za donacijo, lahko izpolnite tudi priložnostno čestitko, s katero izbrancu sporočite, da je bila namesto nakupa daril zanj opravljena donacija sredstev za družine v stiski. In tako osrečite tako neznano družino kot tudi svoje bližnje," predlaga Tina Lamovšek.

Podarjene bone bodo starši lahko prejeli v fizični ali elektronski obliki, da jih bodo lahko vnovčili ne glede na to, kje družina živi, kar je v obdobju ostre ujetosti v občinske meje pomembna stvar.

Obdarovanje varovancev le z boni ali nakazilom

Z darilnimi boni lahko botri obdarijo svoje varovance, saj letos zaradi epidemioloških ukrepov obdarovanje s paketi ni mogoče. Je pa seveda mogoče varovancu nakazati povečan znesek, na kar pa je treba po nakazilu nujno opozoriti sodelavce Botrstva na info@boter.si, da bo znesek v celoti že v decembru nakazan varovancu.

Pomagati pa je mogoče tudi z nakupom Vrečke dobrote, Nasmeškotkov, ki letos pomagajo Dijaškemu skladu, ali z donacijo dela dohodnine. Skladu za čarobno zimo pa bodo namenjena tudi tudi prav vsa sredstva, donirana s SMS-om z geslom BOTER5 ali BOTER10, ki jih boste od danes pa do konca leta poslali na številko 1919.

Jana Vidic