V tokratni oddaji smo na otroških vadbah na Fakulteti za šport preverili, kakšna je najprimernejša vadba za najmlajše. Ponudili bomo tudi kakšen nasvet za gibanje doma.

V drugi oddaji smo odšli na otroške vadbe

V tokratni oddaji smo se posvetili vadbi za najmlajše. Profesor s Fakultete za šport Branko Škof poudarja, da je prav zanje pomembno, da se s športom srečajo zgodaj, saj je s tem verjetnost, da se bodo z njim ukvarjali celo življenje, toliko večja.

"Šport je v vsakem primeru lahko pozitivna zadeva, dokler se z otrokom dela na način, ki je zanj primeren. Za starše pa je pomembno, da vedo, kam bodo vključili svoje otroke in kakšna so njihova pričakovanja. Ta ne smejo biti, zlasti pri predšolskih otrocih, preveč tekmovalno usmerjena, temveč raznolika in namenjena temu, da otrok dobi gibalno širino in zadovoljstvo ob igri in zabavi." - Branko Škof, profesor na Fakulteti za šport in soavtor knjige Šport po meri otrok in mladostnikov

Na Inštitutu za šport smo obiskali tri vadbe pod vodstvom študentov Fakultete za šport. Preverili smo kako izgleda vadba atletike, gimnastike in plavanja.

"Tu ni nobene specializacije. Mi poskušamo otrokom atletiko prikazati na igriv način, kar jim je najbolj všeč. Vsekakor pa obdelamo tudi veliko atletskih vsebin. K nam lahko pride vsak otrok, ne glede na njegovo predznanje, mi se potem prilagodimo glede na njegove zmožnosti, sčasoma pa vadbo nadgrajujemo." Lara kovač, vaditeljica na Inštitutu za šport

Ob koncu prispevka lahko prisluhnete tudi idejam za gibanje otrok doma, ki bodo koristne predvsem v trenutnih razmerah. Predstavila jih je vzgojiteljica v vrtcu Vodmat Vanja Kep.

Jure Jeromen, Nina Smole