Aktualno

Na dirki po Franciji so obremenitve nepojmljive za navadnega smrtnika

Pogovor o obremenitvah, ki jih od kolesarja zahteva tako naporna in dolga dirka, kot je Tour de France, in o telesnih danostih, ki ustvarijo vrhunskega kolesarja

65698778
foto: MMC/Reuters

Pred sklepnim delom 107. kolesarske dirke po Franciji smo gostili dr. Sama Rauterja s Fakultete za šport. Matej Hrastar se je z njim pogovarjal o naporih tritedenske vzdržljivostne preizkušnje in telesnih danostih, ki so nujne za takšne podvige. Dr. Rauter izvaja meritve telesnih obremenitev: "Na dirki Tour de France so telesne obremenitve takšne, da so za navadnega smrtnika nepojmljive. Kolesarji kot sta Roglič in Pogačar se nanje pripravljajo celo leto, temu primerne so obremenitve, ki jih izvajajo na treningih. S tega vidika je zanje takšna dirka manjši napor kot za nekoga, ki na to ne bi bil pripravljen," meni Rauter. Na večno vprašanje ali uspeh prinaša bolj talent ali delo je težko odgovoriti enoznačno, vseeno pa s pomočjo rezultatov na testih lahko marsikaj predvidijo: "Tekmovalno uspešnost lahko do neke mere napovemo. V laboratoriju imamo, če se pošalim, seznam zmagovalcev na testih. Te predispozicije so nujne za vrhunski rezultat, vendar pa to še ne pomeni, da bo posameznik tudi tekmovalno uspešen."

Letošnja predstava slovenskih kolesarjev je presenetila ves kolesarski svet. Tudi Samo Rauter, ki je sam gorski kolesar in trener Tanje Žakelj, ne more ostati ravnodušen. Sploh ko vidi natančnejše številčne podatke obeh Slovencev: "Odčitki Tadeja Pogačarja na polurnih vzponih so takšni, da nek zelo dobro treniran rekreativni kolesar, ki letno opravi okoli 10 000 kilometrov, takšnih obremenitev ne bi zdržal niti dve minuti." Roglič in Pogačar postavljata nove mejnike, tudi v svetovnem merilu. "Številke najboljših tekmovalcev na letošnjem Touru so rekordne. Tudi če jih primerjamo z dosežki Armstronga in Contadorja," pravi dr. Samo Rauter, ki vsako leto v laboratoriju sprejme nekaj posameznikov, rekreativcev, ki bi radi preizkusili svoj potencial.

Primož Roglič ima v Eindhovnu tudi svoj 3D model iz plastike, ki je vedno v vetrovniku in ga uporabljajo za testiranja.