Zgodbe otrok, ki jih v našem programu predstavljamo že vrsto let, so marsikomu pomagale dojeti, kako skrita je lahko revščina, kako globoke stiske povzroča in v kakšnih razmerah odraščajo otroci in mladostniki pri nas. Za mnoge med njimi ste poslušalci zbirali pomoč, ki je bila vsakič, do zadnjega centa, porabljena za boljše življenje teh družin. Nekaterim je prav ta pomoč temeljito spremenila življenje, tudi najstniku Mitji, ki se ne umiva več v plastični banjici sredi razpadajoče kuhinje.

Pomoč poslušalcev je temeljito spremenila življenje tudi najstniku Mitji, ki se ne umiva več v plastični banjici sredi razpadajoče kuhinje

Zgodbo Mitje, najstnika s posebnimi potrebami, ki z mamo in očetom živi v več kot poldrugo stoletje stari, komajda kaj obnavljani hiši, smo predstavili februarja lani. Številnih se je dotaknila zgodba dečka, ki se doma še nikoli ni mogel okopati, saj hiša sploh ni imela kopalnice, puščajoča streha pa jih je močno ogrožala, saj je ob dežju zalivalo strop in stene s skoraj muzejsko električno napeljavo. Družina je takoj dobila vašo pomoč v prehrani, oblačilih in drugih pripomočkih, ki ste jih podarili poslušalci. Kljub zbranim sredstvom pa je bila obnova hiše precej večji in zaradi težje dostopnosti tudi dolgotrajen podvig.

"Zelo ste nam pomagali. Tukaj je bil star štedilnik, zdaj pa je notri nov štedilnik. Zdaj imamo centralno. Povsod so radiatorji. Ko smo dobili kopalnico, to je bilo, kot da sem se prerodila. Ni se nam treba več umivati v plastičnih banjicah. Sin je rekel, da je zdaj postal velik fant, prej pa je bil še dojenček." – Mitjeva mama

Na montažo čakajo še podarjeni kuhinjski elementi, ki bodo kuhinji pomagali do nekoliko sodobnejšega videza. Kljub temu pa je življenje za fanta, ki se je zaradi učnih težav moral znova prešolati, zdaj vsaj doma bistveno bolj varno in zadovoljno.

"Iz vsega srca se zahvaljujem vsem, ki so pomagali. Sem zelo zadovoljna. Če bi sama imela, bi jim tudi pomagala, ampak sem sama sirota. Sin je bil zelo zadovoljen z vsem, kar je dobil. Rekel je, da zdaj pa ima nekaj obleke in obutve. Vsem se zahvaljujem za pakete in za vse."

V številnih zgodbah, ki smo jih v letih sodelovanja z ZPM Ljubljana Moste - Polje, ki vodi program Botrstvo, predstavili poslušalcem, sta družinam zadostovali materialna in finančna pomoč, ki je vselej porabljena v skladu s pravili in pod nadzorom sodelavcev tega programa. Toda včasih to ni dovolj, saj družine iz različnih razlogov kljub zagotovljenim finančnim sredstvom ne zmorejo same izpeljati manjših ali večjih prenov.

Hvala vsem, ki ste Mitjevi družini pomagali do varnejšega in prijetnejšega domovanja, in hvala vsem, ki ste v desetletju obstoja programa Botrstvo v Sloveniji kakor koli pripomogli k srečnejšim otroštvom vanj vključenih otrok. Za družine, kot je Mitjeva, ki smo jih predstavili v preteklih letih v zgodbah na Valu 202, ste poleg materialne pomoči in spodbudnih pisem v teh letih podarili več kot 988.000 evrov, ki so bili brez slehernih odbitkov porabljeni za tisto družino, za katero je bil denar doniran. Hvala vsem!

Jana Vidic