Starši z nižjimi prihodki se spopadajo s strahom, kako kupiti, še bolj pa kako napolniti šolske torbe. Opozarjajo, da kljub temu, da je šola brezplačna, še posebej letos, ob nenavadnem poteku leta, ostaja velik strošek. Šole omogočajo šolske sklade, vendar je ostalih šolskih potrebščin še vedno toliko, da jih nekateri svojim otrokom ne zmorejo nuditi. Nakup šolskih potrebščin bo konec poletja velika težava, ki je ne bo možno neopazno preložiti za kakšen mesec ali dva.

Čeprav je šola brezplačna, pomeni kar velik strošek

Številne družine ob nenavadnem poletju skrbi, kako bodo svojim otrokom lahko omogočile nakup vseh šolskih potrebščin, ki jih otroci ob velikokrat visokih pričakovanjih šole potrebujejo takoj.

"V peti razred bo šla najina deklica," na začetku pove mama drobne deklice, ki se strašansko veseli svoje povsem nove šolske torbe. Skupaj z zvezki in drugimi potrebščinami jo je pravkar dobila, ker so jih podarili donatorji oz. so nakup omogočili z ZPM Moste - Polje.

"Midva oba delava, jaz sem že dvajset let medicinska sestra. Delam v domu starejših občanov. Mož je trenutno na bolniški, po operaciji, ki je posledica dvigovanja bremen v službi. Čeprav oba delava, ne moremo preživeti. Življenje nam je uničil kredit v švicarskih frankih. Zaradi njega sva oba v osebnem stečaju, izgubili smo prav vse, kar smo imeli, tudi stanovanje. Deložirali so nas. Nato je bilo skoraj nemogoče najeti stanovanje, z otrokom in psom ti ga nihče ne želi oddati. Zdaj životarimo, plačujemo najemnino, nujne stroške, razen računov za mobilna telefona, ki ju rabiva za službo, in dodatnega zdravstvenega zavarovanja, nimamo drugih razkošij, ničesar nimamo. Strošek za šolske potrebščine bi bil vsaj 200 evrov. Tega ne zmoremo, zadolžiti se pa zaradi osebnega stečaja tudi ne morem. Grozljivo je. In zato nam taka pomoč pride res izjemno prav." – mama bodoče petošolke

Starši z nižjimi prihodki se spopadajo s strahom, kako kupiti, še bolj pa, kako napolniti šolske torbe. Opozarjajo, da čeprav je šola brezplačna, še posebej letos, ob nenavadnem poteku leta, ostaja velik strošek. Šole omogočajo šolske sklade, vendar je preostalih šolskih potrebščin še vedno toliko, da jih nekateri svojim otrokom ne zmorejo kupiti. Nakup šolskih potrebščin bo konec poletja velika težava, ki je ne bo mogoče neopazno preložiti za kakšen mesec ali dva.

Pomoč različnih humanitarnih organizacij, ki podarjajo osnovne potrebščine, nekatere pa tudi bone za nakup učbenikov in delovnih zvezkov, je zato zelo pomembna že v začetku počitnic oziroma čim prej, da starši vedo, kaj vse je sploh mogoče dobiti v donacijah in koliko bodo kljub temu morali odšteti za nakup delovnih zvezkov, ki jih praviloma v donaciji ni. Zato tiste, ki bi želeli pomagati, pozivajo, naj to naredijo čim prej.

Botre otrok iz programa Botrstvo pa zaradi vseh izrednih ukrepov, ki še vedno veljajo, vljudno prosijo, naj tisti, ki bi želeli pomagati svojim varovancem, to storijo tako, da svojemu varovancu na botrski račun nakažejo poljubno vsoto in o namenu povišanega nakazila nujno obvestijo tudi program Botrstvo (info@boter.si ali po telefonu 08 20 52 693).

Kako lahko pomagate?

  • Botri lahko svojim varovancem nakažete dodatna sredstva in nas o zaželeni porabi sredstev obvestite po našem elektronskem naslovu info@boter.si.
  • Tisti, ki niste botri, pa bi vseeno želeli pomagati, lahko v skladišče ZPM Ljubljana Moste - Polje (skladišče je na Zaloški 54) prinesete: šilčke, temperabarve, barvice, svinčnike, flomastre, šestila, radirke, peresnice, šolske nahrbtnike za tretjo triado … Tako bomo lahko z vašo pomočjo napolnili šolske torbe čim več otrokom.
  • Pomagate pa lahko tudi z nakazilom v sklad za šolske potrebščine.
Podatki za UPN

Jana Vidic