Odnos do žensk se je v zgodovini spreminjal v skladu z družbeno-političnimi okoliščinami. Pred sto leti je šlo predvsem za pozive k volilni pravici žensk in izboljšanju njihovih pogojev dela. Dandanes pa gibanja za pravice žensk že kar nekaj časa ugotavljajo, da formalno-pravna ureditev enakosti ne zadošča za dejansko enakost med spoloma in da je treba za izboljšanje položaja žensk naslavljati še denimo nekatera druga, nemara tudi bolj subtilna vprašanja. Govorimo o socialnih normah, ki so skoraj nevidno zlite z našim vrednostnim sistemom, pa to vztrajanju nasilja nad ženskami ter tudi o nepravičnem socialnem položaju, v katerem se ženske znajdejo veliko pogosteje kot moški. Več pa direktorica Inštituta 8. marec in aktivistka za enakopravnost Nika Kovač, pesnica in dramatičarka Anja Golob in profesorica na Fakulteti za socialno delo dr. Darja Zaviršek.

O sprevrženih socialnih normah, vztrajanju nasilja nad ženskami, plačni neenakosti, ženskah v poslovnem okolju, ženskah in tradicionalnih vrednotah in tudi o ženskem nogometu

Odnos do žensk se je v zgodovini spreminjal v skladu z družbeno-političnimi okoliščinami. Pred sto leti je šlo predvsem za pozive k volilni pravici žensk in izboljšanju njihovih pogojev dela. Dandanes pa gibanja za pravice žensk že kar nekaj časa ugotavljajo, da formalno-pravna ureditev enakosti ne zadošča za dejansko enakost med spoloma in da je treba za izboljšanje položaja žensk naslavljati še denimo nekatera druga, nemara tudi subtilnejša vprašanja. Katera so ta, smo razmišljali skupaj z direktorico Inštituta 8. marec in aktivistko za enakopravnost Niko Kovač, pesnico in dramatičarko Anjo Golob in profesorico na Fakulteti za socialno delo dr. Darjo Zaviršek.

Slovenija je bila na dobri poti, da bi bil položaj žensk zelo zgleden, a smo z neopatriarhatom in prepričanjem, da smo ženske velikokrat krivke za slab socialni razvoj Slovenije, ustvarili situacijo slabšo, kot smo jo imeli pred leti.” – dr. Darja Zaviršek

Prekarke in samozaposlene, ki zanosijo in rodijo, začnejo po enem mesecu delati na črno prek partnerjevega ali prijateljevega s.p.-ja iz več razlogov. Prvič, ker je porodniška tako nizka, drugič pa zato, ker obstaja vseprisoten strah, da boš izginil s trga dela in ne boš dobil nazaj projektov.” – Nika Kovač

Nasilje nad ženskami se ne dogaja kar nekomu drugemu. To se dogaja nam. V trenutku, ko se nasilje zgodi tebi oziroma nekomu, ki ti je blizu,  postane zelo jasno, kako zelo neenakopravna družba smo.” – Anja Golob

 

Številne podplačane

Plačna neenakost je na področju prizadevanj za enakost med spoloma trenutno zagotovo med bolj izpostavljenimi. Po podatkih Evropskega parlamenta ženske v Evropi zaslužijo približno 16 odstotkov manj kot moški, ob čemer je treba pojasniti, da Evropska komisija definira razlike v plači med spoloma kot povprečno razliko pri skupnem zaslužku na uro med moškimi in ženskami. Pri tem je zanimivo, da je Slovenija edina država v Evropi, ki plačno razliko med spoloma zadnja leta povečuje. Tako je Nataši Štefe v eni od preteklih oddaj Kje pa vas čevelj žuli povedala Jolanta Reingarde, raziskovalka Evropskega inštituta za enakost med spoloma.

 

Da se uveljaviti, če je le volja

Ta teden smo se pogovarjali tudi z žensko, ki je prebila stekleni strop in se kot direktorica zavihtela na najvišji položaj v svojem podjetju. To je naj mlada menedžerka leta 2019 Lucija Sajevec, direktorica AMZS, Avto-moto zveze Slovenije, ki pa ima dobre izkušnje z uveljavljanjem v pretežno moškem sektorju.

 

Uspešno združuje družino in kariero

Dr. Tina Bregant je zdravnica, znanstvenica, dvakratna specialistka, mama treh otrok. Pravi, da je materinstvo in tradicionalne vrednote skrbi za otroke mogoče povezati s sodobnimi kariernimi težnjami.

 

Ženski nogomet je v porastu

Ker je osmi marec, spodbijamo stereotipe, ki so o ženskah še vedno močno zažeti v naši družbi. Eden takih je kombinacija ‘ženske in nogomet’. Maja Ratej je ta teden obiskala ženski nogometni klub Radomlje, kjer se je zadnja leta močno okrepilo navdušenje deklet za to vrsto športa, ob čemer postajajo dekleta v tem športu tudi izjemno uspešna. Ob robu igrišča se je pogovarjala s predsednico kluba Andrejo Leskovšek McQuarrie.

 

Maja Ratej