Konzerva mačje hrane, skrbno razdeljena, da skupaj z makaroni omogoča vsaj dva topla obroka, ledeno mrzle sobe, nepopisna osamljenost in še večji strah in sram, da bi kdo izvedel, kako pošastno starost živijo. Starost nekaterih starostnikov je nepredstavljivo slaba celo za tiste, ki so vajeni marsičesa. V Humanitarčku, društvu, ki vrsto let pomaga najranljivejšim ljudem iz skrajnega roba, so se odločili, da s projektom Vida opozorijo na zgodbe starostnikov, ki so jih osebno spoznali. Zanje ne zbirajo neposredne (finančne) pomoči, pač pa z opisom njihove usode opozarjajo na to, da so ljudje, ki potrebujejo raznovrstvo pomoč, vsepovsod okoli nas. Vida je bila starostnica, ki ji »Humiji« niso uspeli pravočasno pomagati. A s projektom Vida, poimenovanem po njej, lahko pravočasno vidimo tiste, ki so še tukaj in ki živijo pod robom vsega znosnega.

Projekt Vida: Jih vidite? Jih hočete videti?

Konzerva mačje hrane, skrbno razdeljena, da skupaj z makaroni omogoča vsaj dva topla obroka, ledeno mrzle sobe, nepopisna osamljenost in še večji strah in sram, da bi kdo izvedel, kako pošastno starost živijo … Starost nekaterih starostnikov je nepredstavljivo mizerna celo za tiste, ki so vajeni marsičesa. V Humanitarčku, društvu, ki vrsto let pomaga najranljivejšim ljudem skrajnega roba, so se odločili, da s projektom Vida opozorijo na zgodbe starostnikov, ki so jih osebno spoznali. Zanje ne zbirajo neposredne (finančne) pomoči, pač pa z njihovo usodo opozarjajo na to, da so ljudje, ki potrebujejo pomoč, vsepovsod okoli nas. Da podarjeni denar (vselej) ne reši vsega, pač pa da potrebujejo tudi drugačno pomoč, ker sami ne zmorejo.

Pokojnino prejema 37.000 starostnikov, ta pa znaša manj kot 300 evrov, številni živijo sami, morda v težje dostopnih krajih, brez informacij, prevoza … Pomoč obstaja, a se številni ne znajdejo med zahtevnimi in nejasnimi obrazci in še bolj zapletenimi potmi vlaganja prošen. In ostanejo še brez tistega, kar bi jim morda pripadalo. Tisti s potomci ne zaprosijo za varstveni dodatek, ker morajo pred tem z njimi k notarju po izvršljivo izjavo, ali jih bodo otroci preživljali. In če otroci pogodbe ne izpolnjujejo, je treba v tožbo. Lastnih otrok.

Davek najde vsakogar, do pomoči vodi utrujajoča in trnova pot.

Čeprav je največji cilj najti pomoči potrebne v svojem okolju, so pri Humanitarčku pripravili tudi nekaj drugih možnosti pomoči. Vse najdete na njihovi spletni strani.

Med njimi je tudi ta, da ostanke volne za pletenje pošljete v njihov družabni prostor v Mariboru na naslov: Galerija Kreativnih, Gosposka 5, 2000 Maribor.

Vida je bila starostnica, ki ji »Humiji« niso pravočasno pomagali. A s projektom Vida, poimenovanem po njej, lahko pravočasno vidimo tiste, ki so še tukaj in ki živijo pod robom vsega znosnega.

“Mama se bo za svojega otroka borila, postavila se bo pred strelski vod, starostniki pa v 95 odstotkoih dobesedno čakajo na smrt.” – Nina Kozorog, predsednica društva Humanitarček

Jana Vidic