Zgodbe

Slovaška za železno zaveso

O življenju Slovakov za železno zaveso in po njenem padcu, slovaški družbi ter politiki nekoč in danes.

IMG_20190618_132054
Avtor reportaže v škodi
foto: Miha Švalj, Val 202

Slovaška  je dežela na sončni strani Tater, država, strateško umeščena v osrčju Evrope, razpeta med zahod in vzhod, zaradi česar je imela burno in prepišno zgodovino. Pretežni del zadnjega stoletja je bila del Češkoslovaške, države, ki je po vihri  2. svetovne vojne pristala na vzhodni strani železne zavese. Medtem ko so  v Jugoslaviji skozi 50. leta iskali pot do ‘komunizma s človeškim obrazom’, so na Češkoslovaškem zvesto sledili sovjetskemu modelu komunizma.

Konec šestdesetih let so liberalne sile poskušale omiliti trdo komunistično vladavino, a so Praško pomlad z vojaškim posredovanjem zatrle druge  države Varšavskega pakta, državo pa so spet prevzeli ortodoksni komunisti.  V železnem primežu za železno zaveso so tako Slovaki ostali vse do ‘žametne revolucije’ leta 1989 in se nekaj let pozneje ‘v najbolj srečni ločitvi v Evropi’ s Čehi tudi razšli.  In danes? Slovaki bi radi imeli finsko izobraževanje, nizozemski zdravstven sistem, nemške plače in kakovost avstrijske hrane. Katere od teh idealov so po padcu železne zavese dosegli?

O življenju za železno zaveso in po njenem padcu, slovaški družbi in politiki nekoč in danes pa več  v 2. delu serije “Padec zavese.”

Priporočamo tudi:

Fotogalerija: