Frekvenca X

Osupljiva prva fotografija črne luknje

Kakšno novo znanje nam prinaša ta dosežek in kakšni bodo prihodnji izzivi za raziskovalce

crna-luknja
Slika okolice črne luknje v središču galaksije M87, ki so jo dobili s skupnim opazovanjem mreže radijskih teleskopov projekta Teleskop dogodkovnega obzorja (Event Horizon Telescope)
foto: European Southern Observatory

Frekvenca X se ozira proti najbolj vroči temi v vesolju – proti črni luknji! Človeštvo si jo je pred kratkim prvič lahko ogledalo na fotografiji in podoba črnega kroga z ognjenim obročem je osupnila znanstvenike in laike. Fotografija črnega kroga z ognjenim obročem velja za najnatančnejšo fotografijo, kar jih je kdaj naredilo človeštvo, saj gre za takšno preciznost, kot če bi skušali številko na kovancu, ki bi ga nekdo držal v New Yorku, razbrati iz Ljubljane.

“Na fotografiji ne vidimo črne luknje same, vidimo njeno senco, vidimo dejstvo, da svetloba kot po jabolčni lupini frli vse okrog. Zelo sem bil vesel tako dobre kakovosti fotografije.” – prof. Tomaž Zwitter

Raziskovalci so potrebovali več let za povezovanje več deset teleskopov po planetu od Havajev, prek Španije do Antarktike in ob tem izkoristili še vrtenje Zemlje, da jim je naposled uspelo dobiti fotografijo črne luknje.

“Trenutno lahko rečemo, da se naša sedanja opazovanja idealno skladajo z Einsteinovo teorijo, nikjer ni videti kake razpoke. Vendar to ne pomeni, da je teorija dokazana. Je pa res, da pojasni vse, kar vidimo.” – dr. Roman Gold

Kakšno novo znanje nam prinaša ta dosežek in kakšni bodo prihodnji izzivi, z nami razmišljata astrofizika dr. Tomaž Zwitter, naš strokovni sodelavec z ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko, in dr. Roman Gold, eden od raziskovalcev pri projektu Event Horizon.