Novoletna zaobljuba Maje Peharc za leto 2018 je bila: vse leto brez novega kosa oblačila, nakita ali obutve. Bilo je leto polno skušnjav, v katerem jo je podpirala in zanjo navijala tudi slovenska tviteraška skupnost. Ta je na 366. dan akcije močno podprla tvit z dokazilom, da je tisoč evrov za projekt Botrstvo že nakazanih. A njena misija se ni končala že z nakupom prvega para nogavic: k (finančni) podpori je povabila prijatelje, dobila nekaj sledilcev, ki se različnim stvarem odpovedujejo letos, skupaj s partnerjem pa sta sprejela za številne presenetljivo odločitev.

Novoletna zaobljuba Maje Peharc za leto 2018 je bila: vse leto brez novega kosa oblačila, nakita ali obutve

Maja Peharc je tako kot marsikdo včasih iz dolgčasa ali pa ker ni imela kaj početi, začela hoditi po trgovinah in si kupovati obleke, ki jih ni niti potrebovala niti jih ni imela rada:

“Šla sem si na živce in sem rekla, treba je nekaj spremeniti, ker to nikamor ne pelje.”

Novoletna zaobljuba za leto 2018 je torej bila: vse leto brez novega kosa oblačila, nakita ali obutve. Ob tem pa jo je zanimalo, koliko bo s tem, ko si ne bo ničesar kupila, prihranila. Ko je naračunala znesek, je padla odločitev, da bo prihranjen denar po koncu izziva podarila projektu Botrstvu.

Tako je bilo za Majo Peharc leto 2018 leto brez nakupov, pa tudi leto, polno skušnjav:

“Največja skušnjava so bile zimske razprodaje, jesenski puloverji, ker imam res rada jesenske puloverje. So bile razprodaje in mi je kar srce krvavelo.”

Maji Peharc je bilo veliko lažje, ker je vedela, komu bodo sredstva namenjena, pri izzivu pa jo je podpirala in zanjo navijala tudi slovenska skupnost na Twitterju. Ta je na 366. dan akcije to močno podprla s tvitom, da je tisoč evrov za projekt Botrstvo že nakazanih.

Misija Maje Peharc se ni končala že z nakupom prvega para nogavic: k (finančni) podpori je povabila prijatelje, dobila nekaj sledilcev, ki se različnim stvarem odpovedujejo letos, skupaj s partnerjem pa sta sprejela za številne presenetljivo odločitev in odprla posebno kampanjo, ki se ji lahko pridruži vsak:

“S partnerjem sva se odločila, da letos za najino poroko ne želiva nobenih daril. Ne nama kupovati pralnih strojev, nočnih omaric in brisač, ampak bova ustvarila kampanjo za Botrstvo. Ljudje, ki bi nama radi kupili darilo, lahko v najinem imenu darujejo.”

“Mislim, da je še nekaj takih, ki si vse leto nič ne kupijo, in tega ne obešajo na veliki zvon in ne delajo neke velike drame. Tako da so mogoče tisti ali tiste še večji heroji oziroma herojke kot jaz.”

Jana Vidic