V novi akciji 'Čarobna zima' bodo otroci lahko obiskali gledališke igre, operne, baletne ali kino predstave, obiskali kopališča, odšli na sankanje in drsanje, ali pa bodo zimska doživetja izkusili na različnih izletih. Izkušnje sodelavcev ekipe Botrstva so namreč pokazale, da se družine v finančni stiski najpogosteje odpovedo prav skupnim doživetjem. Akcij, ki otrokom omogočajo različna doživetja in obiske predstav, pa tudi letovanja, sicer ni malo, je pa zelo malo takih, ki bi si za cilj zadale prav doživetja za vso družino.

Donacija za obdaritev tistih, ki živijo v pomanjkanju, je tudi možnost namesto kupovanja daril tistim, ki imajo ogromno

V novi akciji Čarobna zima bodo otroci lahko obiskali gledališke igre, operne, baletne predstave ali predstave v kinu, obiskali kopališča, odšli na sankanje in drsanje, ali pa bodo zimska doživetja izkusili na različnih izletih. Izkušnje sodelavcev ekipe Botrstva so namreč pokazale, da se družine v finančni stiski najpogosteje odpovedo prav skupnim doživetjem.

Akcij, ki otrokom omogočajo različna doživetja in obiske predstav, pa tudi letovanja, sicer ni malo, je pa zelo malo takih, ki bi si za cilj zadale prav doživetja za vso družino.

Odmik od vsakodnevnega boja za preživetje jim pomaga spet biti družina

To so družine, ki ne hodijo nikamor, ker si tega ne morejo privoščiti, pa tudi zato, ker številni starši delajo vse dneve za res minimalne plače in preostanek časa bodisi opravljajo še dodatna dela ali pa so osredotočeni na skrbi, kako sploh preživeti. Zato je tako pomembno, da se vsaj za kratek čas skupaj z otroki umaknejo v novo okolje, se prepustijo novim doživetjem, si dovolijo biti družina na drugačen način. Naše izkušnje tistih družin, ki smo jim ob pomoči donatorjev že imeli možnost omogočiti izlete ali vikend pakete, kažejo, da številni šele v novem okolju in v novih okoliščinah dojamejo, kako njihovi otroci razmišljajo, kaj jih skrbi, kaj pogrešajo. Predvsem pa se je izkazalo, da otroci močno hrepenijo po skupnem času, preživetem z družino in po pozornosti staršev, ki ne bi bila usmerjena samo na skrbi in strahove,” opisuje Matija, član ekipe Botrstva.

Spomini trajajo veliko dlje od materialnih stvari

Spomini so tisti, ki trajajo, marsikdo se iz svojega otroštva spominja predvsem skupnih dogodkov in ne toliko materialnih dobrin, spominjamo se, da nas je oče peljal na predstavo, da smo se skupaj sankali, da smo si ogledali kakšno znamenitost. In prav ustvarjanje prijetnih spominov želimo omogočiti tem družinam in otrokom, ki sicer zagotovo ne bi nikamor šli skupaj.

Poleg tega dejstvo, da tudi med prazniki ostajajo le doma, revne otroke znova ločuje od tistih, ki jim praznični čas prinaša tudi obilje doživetij. “Vrnejo se v vrtce ali šolske klopi in ko prijatelji pojasnjujejo, kje vse so bili in kaj so videli, nimajo česa povedati. Pogosto se dogaja, da se taki otroci odmaknejo, osamijo in znova občutijo svojo drugačnost,” še dodaja sogovornik.

 Z donacijo v poljubnem znesku prek spletne strani ali s poslanim geslom BOTER5 na številko 1919 lahko pri uresničevanju prazničnih želja pomaga vsak. Sredstva bodo v celoti in brez odbitkov namenjena za doživetja otrok in njihovih družin.

Donacija namesto nakupa daril nekomu, ki “že ima vse”

Pomoč pri uresničevanju čarobnih doživetij otrokom, ki nimajo skoraj ničesar, je lahko priložnost za tiste, ki želijo med prazniki namesto kupovanja daril narediti nekaj dobrega za pomoči potrebne. Hkrati z donacijo v poljubnem znesku lahko namreč vsak donator prejme elektronsko zahvalno voščilnico s pojasnilom, da je daroval namesto nakupa daril svojim najbližjim. To voščilnico pa lahko podari tistim, ki bi jim sicer podaril običajna darila.

Vsak, ki bo doniral, bo med ponujenimi možnosti lahko izbiral, ali naj bo znesek porabljen za predstave, izlete ali zimska doživetja.

Posebej oblikovano zahvalno potrdilo pa bodo ob večjih donacijah lahko prejela tudi podjetja oz. druge pravne osebe.

Tudi možnost obdarovanja otrok ostaja

Darila seveda so in zagotovo bodo tudi v prihodnje ostala pomemben del praznikov.

Tisti, ki so že botri otrokom v projektu Botrstvo, lahko pri ZPM Ljubljana Moste Polje (info@boter.si) dobijo podatke o tem, kaj si želijo njihovi varovanci in jim pripravijo darilce, ki ga bo ekipa Botrstva dostavila otroku.

Obdariti je mogoče tudi otroke, ki bodo vključeni v akcijo Čarobna zima: v duhu želje, da bi poskrbeli predvsem za skupna doživetja in res kakovostno preživet čas, pri ZPM Ljubljana Moste Polje, ki vodi akcijo, vabijo, da na Zaloško 54 v Ljubljani, kjer je skladišče ZPM Ljubljana Moste Polje, prinesete že zavite knjige ali družabne igre, primerne za otroke ali mladostnike, z oznako, za kakšno vsebino gre in za katero starost je darilo primerno. Darila bodo družinam razdeljena ob novoletnem obdarovanju.

Že od prihodnjega tedna bo tudi otroke iz Botrstva mogoče obdarovati v akciji “Trije zimski botri”, ki smo vam jo podrobneje predstavili v prejšnjih letih in je doživela tako velik uspeh, da je letos zaživela kot samostojen projekt.

Doživetja bodo omogočili družinam iz vse države

Sodelavci projekta Botrstvo ob tem poudarjajo, da so bili pozorni na res kakovosten izbor in da bodo ta doživetja dostopna za družine z vse države. Tudi glede na prijave družin bodo poiskali dogodke, ki bodo v njihovi bližini. Ali pa bodo poskrbeli za prevoze, predvsem na prireditve in izlete, ki bodo na drugem koncu domovine.

Jana Vidic