Komu verjeti

Če bi nekdo prodajal sesalec, ki deluje na telepatijo, bi ga večina vrgla skozi okno, a ko gre za "čudežne" kapljice ...

Slovenija, Ljubljana, 28.10.2009, 28. Oktober 2009 V Sloveniji se je danes zacelo cepljenje proti novi gripi po prejetju novega cepiva zoper njo. Cepivo, gripa, zdravstvo, […]
foto: Bobo

Kako je mogoče, da se v svetu, v katerem še nikoli ni bilo dostopnih toliko informacij in možnosti njihovega preverjanja, razraščata praznoverje in lahkovernost? Kako se uspe neresnicam s tako lahkoto prikrasti v ospredje javne pozornosti in v verodostojnosti vehementno izzivati znanost in medicino? Kako in zakaj to stanje vzdržuje medijska težnja po uravnoteženem poročanju? V iskanju resnice pogosto iščemo avtoriteto, ki jo imamo za verodostojno. Kdo so te avtoritete in kaj jih naredi verodostojne? In zakaj so neresnice lahko tudi nevarne?

To so bila izhodiščna vprašanja otvoritvenega večera pomladanskega cikla projekta Znanost na cesti. Razpravljalci so v ZRC SAZU v Ljubljani razgrnili nekaj ključnih vprašanj o tem, komu verjeti. Zbrali smo mnenja treh strokovnjakov: fizika in filozofa dr. Matjaža Ličerja, eksperta za merjenje javnega mnenja Andraža Zorka in zdravnika Erika Breclja.

Dogodek je potekal v sredo, 29. 3., ob 19.00 v soorganizaciji z ZRC SAZU in v medijskem partnerstvu z Valom 202.

Sogovorniki:

– prof. dr. Dragan Petrovec (Pravna fakulteta)
– dr. Jana Šimenc (ZRC SAZU)
– dr. Erik Brecelj (OI)
– Andraž Zorko (Valicon)
– dr. Matjaž Ličer (NIB)
– dr. Marija Anderluh (UKC LJ)

Okroglo mizo je vodila Maja Ratej, Val 202.

AVDIO: Posnetek celotne razprave

Na voljo je tudi VIDEO posnetek celotne razprave (klik spodaj):

Komu verjeti?
Marija Anderluh, Matjaž Ličer, Andraž Zorko, Erik Brecelj, Jana Šimenc, Dragan Petrovec, Maja Ratej

Pri slalomiranju med teorijami, prepričevalci in idejami, ki jih srečate v vsakdanjem življenju, lahko k lažjemu odgovoru na vprašanje »Komu verjeti?«, pomaga tudi znanje logike in retorike. Če argument ne drži vode, če zavaja, je že sumljiv. In na tovrstne limanice se najhitreje ujamemo. Spregledate jih takole: