Prazne, zapuščene zgradbe so degradacija urbanega prostora. V mestnih središčih vsak dan hodimo mimo žalostnih hiš, ki že leta samevajo, propadajo, hkrati pa se na obrobju mest gradi nove poslovne zgradbe.

Viktorija Rozman Bitenc: "V njih najdem življenje, zgodbe in energijo."

Prazne, zapuščene zgradbe so degradacija urbanega prostora.

V mestnih središčih vsak dan hodimo mimo žalostnih hiš, ki že leta samevajo, propadajo, hkrati pa se na obrobju mest gradi nove poslovne zgradbe.

Pa vendar niso vse prazne stavbe v urbanih središčih hiše duhov. V njih je tudi življenje, ki ga dobro pozna Viktorija Rozman Bitenc. Vstopi vanje in se jim prepusti, notranjost zapuščenih stavb pa že nekaj let tudi fotografira. Obiskali smo prazno hišo, ki v resnici ni prazna, saj ima stanovalce, nanjo je Viktorija zelo navezana, stavba pa stoji na elitni lokaciji v Ljubljani: “Niso le hiše strahov in duhov, v njih najdem življenje, zgodbe in energijo.”

Kako torej prazne hiše napolniti z življenjem? O tem razmišljajo tudi na Inštitutu za politike prostora, ki povezuje več nevladnih organizacij. Marko Peterlin je predstavil Mrežo za prostor, v kateri posebna delovna skupina preučuje možnosti za začasno rabo prostora.

V Slovenski Istri imajo vsa tri največja mesta nekaj takih hiš duhov. Večinoma gre za kulturne spomenike ali tehnično dediščino.

V središču Maribora vse več zapuščenih in propadajočih stavb kazi podobo mesta, nekatere tudi na elitnih lokacijah. Njihove zgodbe so si podobne: lastniki denarja za obnovo nimajo, svojo nepremičnino že več let tudi skušajo prodati, a neuspešno.

V zadnjih letih sta sicer občina in država obnovili več pomembnih stavb, ki so v njuni lasti in so prej več desetletij propadale, zdaj pa živijo novo življenje: denimo Kadetnica, Minoritski samostan, Vetrinjski dvor. Zasebne investicije pa so od začetka krize skoraj povsem zamrle, a vendar se najdejo podjetniki, ki so se tudi v kriznih letih lotili obnove in revitalizacije starih stavb z bogato zgodovino.

O hišah duhov v Ljubljani pa je govoril tudi prof. Janez Koželj, podžupan in urbanist.

Gostja Viktorija Rozman Bitenc je del snemanja oddaje objavila tudi na YouTubu:

Damjan Zorc, Tatjana Pirc, Neva Zajc