Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 4.10.2023

00:00
Novice
01:00
Novice
02:00
Novice
03:00
Novice
04:00
Novice
05:00
Novice
05:45
Dobro jutro
06:00
Novice
06:30
Novice

Kolesarska dirka po treh dolinah Vareseja je ena od znamenitih enodnevnih jesenskih klasik na italijanskih cestah. Čeprav ne sodi na koledar sezone svetovne serije, se je vsako leto udeležijo številni najboljši tekmovalci, med katerimi sta tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar.

Šest strun ali pač tu in tam kakšna več. Že več kot dvajset let. Igrati kitaro zares ni šala, zato pačenje ob soliranju.

08:30
Novice

Najboljši kolesarji sveta sezono končujejo na italijanskih cestah. Pred vrhuncem, konec tedna bo slovita dirka po Lombardiji, so se pomerili na enodnevni klasični dirki treh dolin Vareseja. V dopoldanskih športnih minutah se posvetimo še odbojkarjem, ki začenjajo odločilni del olimpijskih kvalifikacij, in košarkarjem Olimpije, ki so začeli novo sezono tekem za evropski pokal.

09:30
Novice
10:30
Novice

Ta mesec bomo kar nekaj programskega časa namenili športni rekreaciji, še posebno teku, saj se bliža največja slovenska rekreativna prireditev: Ljubljanski maraton. Tekači bodo na startu že čez dobra dva tedna in zdaj je še čas, ko lahko vsaj nekoliko izboljšajo svojo pripravljenost. V oddaji tudi o tekaškem dogodku, ki je bil na sporedu konec septembra. Luc Zalokar, nekdanji atlet, zdaj pa novinar in pisatelj ter avtor knjig Tek na robu živčnega zloma in Dirka od bloka do drevesa, pa poskuša razložiti, kako sta povezana pisanje in tek.

11:30
Novice
11:38
Obvestila

"Verjetno se ne zavedamo, kako velike spremembe prinaša umetna inteligenca na vseh področjih. Tako v poklicih kot v zasebnem življenju. Pri nas smo desetletja za časom," opozarja stroka, ki je prejšnji teden s posvetom na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti opozorila na to, da šolski sistem trenutno ne sledi napredku in pušča slovenske otroke na področju računalniške in digitalne pismenosti daleč zadaj. V šolah dodajajo, da nam manjka sistemska usmeritev, saj je trenutno vse odvisno predvsem od motiviranosti in iznajdljivosti šol in učiteljev. Vroči mikrofon namenjamo vprašanju, kako otroke v šolskem sistemu bolje opremiti za informacijsko družbo in ali to pomeni tudi večjo izpostavljenost ekranom, pogledali pa bomo še na Slovaško; tam so namreč v zadnjih letih izvedli celovito prenovo šolanja na tem področju.

Gostje:

- dr. Blaž Zupan, fakulteta za računalništvo in informatiko univerze v Ljubljani
- dr. Andrej Brodnik, fakulteta za računalništvo in informatiko univerze v Ljubljani
- Matej Matkovič, učitelj geografije in zgodovine na osnovni šoli v Semiču
- dr. Jože Rugelj, pedagoška fakulteta univerze v Ljubljani
- dr. Sonja Čotar Konrad, pedagoška fakulteta univerze na Primorskem
- dr. Igor Pesek, vodja Službe za digitalizacijo izobraževanja, ministrstvo za vzgojo in izobraževanje
- dr. Michal Rybar, vodja odseka za digitalno informacijo na slovaškem ministrstvu za izobraževanje, znanost, raziskovanje in šport

12:30
Novice

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Premiere, koncerti in glasbene zanimivosti.

Tschimy bo pred večernim koncertom v kinu Šiška, na katerem bo predstavil svoj novi dolgometražni album Princ, album na kratko predstavil tudi pri nas.

14:20
Obvestila
14:30
Novice

Osrednja popoldanska informativna oddaja Radia Slovenija traja približno 35 minut. Vanjo uvrščamo najpomembnejše aktualne dogodke tekočega dne in odmeve na prejšnje dogajanje. Vsebinsko je zelo raznovrstna, saj zajema politiko, gospodarstvo, afere, zdravstvo, šolstvo in kulturo, ob koncu pa še petminutni športni prispevek.

16:30
Novice

Italijanski otok Capri ni samo turistična meka, ampak tudi pomembno pribežališče za ptice, ki potujejo iz Afrike v Evropo. Na vrhu caprijske gore Barbarossa je v nekdanjem gradu ornitološka postaja, v kateri skupaj s pomočnikom deluje 74-letni Dario Piacentini. Prihaja iz Bologne, že vrsto let pa pomladne mesece preživlja med ptiči na prepišni gori z osupljivimi razgledi. Dario nadaljuje negovanje izročila švedskega zdravnika Axla Muntheja, ki je nekoč kupil goro in jo iz ptičjega lovišča spremenil v ptičje svetišče.

17:30
Novice
17:35
Obvestila

Utrinke in zanimivosti 2. kroga nogometne Lige prvakov bomo prepletli s koncem svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah. Finale sezone gosti Vaires-sur-Marne v Franciji.

Čeprav ni londonska staroselka, je samo Jorja Smith lahko prava naslednica zimzelene Amy Winehouse. Smithova je pevka soula z veliko navdiha, a tudi avtorica z zdravo ambicijo v popu ter predvsem z žlahtnim glasbenim okusom. Glasbenica, odrasla v Walsallu v osrednji Angliji, pogosto zapoje prav tako kot ikonska Amy, kakšen zlog ob tem tudi prostodušno pojé. Smithova, podobno kot njena ameriška kolegica Kali Uchis, zelo uživa tudi v omami razpotegnjenih džezovskih disonanc. Prvi album zdaj 26-letnice (Lost & Found iz leta 2018) je bil, še posebno za pevkino tedanjo podobo, kar pretirano zamaknjen in zasanjan, drugi pa je tako rekoč popolno ukrojen, pa tudi precej bolj dinamično izveden od predhodnika. Vseeno pa pripomba, da je druga polovica dela Falling Or Flying malce preveč baladna, ni odveč. Prav zato Jorja Smith v Cederami predstavlja svoje najbolj udarne nove songe, tiste, ki so razvrščeni v prvi albumski polovici; drži, po večini prav tiste, ki so v prejšnjih tednih in mesecih že izšli kot napovedni singli.

Večerni spored ob 18.25.

Pred tednom dni smo se v oddaji V sredo pogovarjali z najboljšimi slovenskimi motokrosisti, v tokratni je gost relist Boštjan Avbelj, ki navdušuje motošportno občinstvo na italijanskih cestah. Slovenski avtomobilist prejšnjega leta je krojil vrh močnega italijanskega prvenstva in z 2. mestom na slovitem reliju San Remo potrdil skupno zmago v svoji kategoriji voznikov. V pogovoru z Markom Polakom je razkril svoje načrte za prihodnost, se posvetil tudi svojim dirkaškim začetkom na krožnih pistah ter pojasnil, kako je pristal v relijiu ter zakaj se je odločil nadaljevati kariero pri naših zahodnih sosedih.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt