Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 30.3.2023

00:00
Novice
01:00
Novice
02:00
Novice
03:00
Novice
04:00
Novice
05:00
Novice
05:45
Dobro jutro
06:00
Novice
06:30
Novice

Košarkarji Olimpije so letošnjo sezono evropskega pokala končali že po rednem delu tekmovanja, slovenski državni prvaki so osvojili zadnje mesto v skupini. O neuspešnem lovu za končnico več v današnji jutranji športni zgodbi.

Avtor: Franci Pavšer

Primorka Ana Mokole je Maldive prvič obiskala kako leto pred korono. S prijateljem z otoka Thooddoo sta ugotovila, da tam ni spodobne restavracije, zato mu je, ko se je vrnila domov, poslala kuhinjsko opremo ter mu med epidemijo pomagala sredi Indijskega oceana odpreti italijansko restavracijo. Zdaj je razpeta med Slovenijo in Maldivi, kjer poskuša uresničevati svoje sanje: živeti nekje, kjer rastejo kokosi. O Maldivih in tamkajšnjih ljudeh, kulturi, lokalni in uvoženi hrani nam več pove v oddaji Globalna vas.

Avtor: Miha Švalj

08:30
Novice

Tekmovalni spored ob koncu sezone v smučarskih skokih v Planici se začenja s kvalifikacijami na letalnici. V jutranjih športnih minutah še o košarkarjih Olimpije, ki so sklenili nastope v evropskem pokalu, in evropskem prvenstvu v šahu.

Avtor: Marko Polak

09:30
Novice
10:30
Novice

Zadnja v nizu velikih Slovenk, ki jih na Valu predstavljamo marca, je Angela Piskernik, naravovarstvenica, botaničarka in intelektualka, ki je bila vpeta v številna družbena gibanja svojega časa. Pokončna Korošica, ki je med drugim preživela koncentracijsko taborišče, je napisala prvi slovenski določevalni ključ za določanje flore Slovenije in postala naša prva poklicna varuhinja narave. Če se danes navdušujemo nad Greto Thunberg, smo Slovenci svojo prvo okoljsko aktivistko pravzaprav že imeli – to je bila Angela Piskernik.

Avtor: Maja Ratej

11:30
Novice
11:38
Obvestila

V tokratnem mesečnem pregledu aktualnega v znanosti se osredotočamo na temo, ki v negotovost postavlja tudi znanstvenike. Program umetne inteligence ChatGPT je v zadnjih mesecih zelo pogosta tema znanstvenih krogov, tako se tudi v Frekvenci X skupaj z našim gostom prof. dr. Blažem Zupanom s Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani sprašujemo, kaj ta in podobni programi pomenijo za prihodnost znanosti in drugih področij izobraževanja. Dotaknili se bomo tudi svetovne konference o vodi, ki je bila šele druga po 50 letih, novega poročila IPCC o stanju podnebja in nekaterih odmevnih objav v znanosti v marcu.

Avtor: Jan Grilc, Maja Ratej

12:30
Novice

Petindvajsetminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Avtor: RAS Prvi

V novi epizodi Prostor tokrat o ta hip zelo pereči temi v prestolnici – zelenih površinah, sekanju dreves in ozelenitvi. Kot z gosti ugotavlja avtorica Nina Zagoričnik, Ljubljana nima enotnega sistema za urejanje zelenih površin.

Avtor: Nina Zagoričnik

14:20
Obvestila
14:30
Novice

Jajca – tedenska kolumna Anje Zag Golob o metaforah, pa tudi o umetnosti, kulturi in družbi – ne nujno v tem vrstnem redu.

Avtor: Anja Zag Golob

Osrednja popoldanska informativna oddaja Radia Slovenija traja približno 35 minut. Vanjo uvrščamo najpomembnejše aktualne dogodke tekočega dne in odmeve na preteklo dogajanje. Vsebinsko je zelo raznovrstna, saj zajema politiko, gospodarstvo, afere, zdravstvo, šolstvo in kulturo, ob koncu pa še petminutni športni prispevek.

Avtor: RAS Prvi

16:30
Novice

Tik Tok je tudi med mladimi v Sloveniji izjemno priljubljen, čeprav z vsebinami, algoritmi in zbiranjem podatkov ne prispeva k temu, da bi bil drugačen ali boljši od preostalih velikih igralcev na trgu. Kako vpliva na življenje, zasebnost in zaupanje otrok in mladih? Katja Koren Ošljak v imenu zavoda Vsak, ki skrbi za digitalno vzgojo mladih, o rezultatih dveh aktualnih raziskav, ki prvič ponujajo vpogled v navade mladih v Sloveniji.

Avtor: Maruša Kerec, Anže Tomić

17:30
Novice
17:35
Obvestila

Na letalnici bratov Gorišek so smučarski skakalci opravili kvalifikacije, ženska rokometna reprezentanca pa je razkrila načrte pred začetkom kvalifikacijskega cikla za svetovno prvenstvo.

Avtor: Marko Cirman

Dangerously in Love je prvi solo studijski album ameriške pevke Beyoncé, ki bo letos dopolnil 20 let.

Avtor: Neja Jerant

Večerni spored 18:25

Avtor: VAL202

Nina tokrat gosti Jurija Krpana, umetniškega direktorja Galerije Kapelica in vodjo Biotehne, platforme za umetniško raziskovanje živih sistemov.

Borja Močnik bo vrtel z nove plate ameriškega veterana soula Billyja Valentina z naslovom Billy Valentine & The Universal Truth, ki pomeni ponoven zagon založbe Flying Dutchman po 40 letih hibernacije in na kateri slišimo predvsem priredbe avtorjev, kot sta Gil Scott-Heron in Curtis Mayfield. Poslušali bomo tudi zadnji album londonske saksofonistke Camille George in še čisto svežo ploščo novega soula avstralskega kolektiva 30/70.

Avtor: Nina Zagoričnik, Borja Močnik

Zadnja sprememba: 26.04.2023 09:08:35

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt