Spetek je šel tokrat po sledi mode. Zakaj hipsterjem ni nerodno, ker so videti popolnoma enaki? Kdo je izumil trend golih gležnjev? Zakaj smo pripravljeni nase navleči največje traparije, samo zato, ker so pač modne? O gležnjih, trenirkah, tedenski modi in maorskih tatujih se je Mihi pogovoril s strokovnjakinjo za kulturo oblačenja Leo Pisani.

Spetkova gostja je Lea Pisani, strokovnjakinja za kulturo oblačenja

“Mene zanima obleka. Kaj želi nekdo povedati z obleko, ne gleda na to, če je obleka trendovska. Motijo me vprašanja, kaj je letos moderno. Moderno je vse, kar ti pristoji. Moda je demokratična, izbereš lahko vse, kar si želiš.”Lea Pisani pojasnjuje, da področje njenega dela ni moda, temveč obleka

Lea Pisani je avtorica uniform ljubljanskih mestnih redarjev: “Moja želja je, da dobijo oblačila, ki so ustrezne velikosti, ki so kakovostna. Uniforma je obleka vloge. Veliko se je potrebno ukvarjati z malenkostmi.”

Socialna funkcija obleke izhaja že iz začetkov človeštva, saj so se že najbolj primitivna plemena dekorirala zaradi različnih priložnosti. Zanimivo je, da so vodje vedno imeli občutek, da morajo biti oblečeni drugače kot ostali.

“Moškim na ženskah niso všeč balerinke, ker ne delujejo ženstveno.” 

Miha Šalehar