Malta je v zadnjih tednih spet v središču pozornosti evropske javnosti. V tej najmanjši članici Evropske unije potekajo protesti proti sedanji vladi. Izbruhnili so, ko je postalo jasno, da sledi brutalnega umora malteške novinarke Daphne Caruana Galizia vodijo v sam politični vrh države. Premier Joseph Muscat je v začetku prihodnjega leta sicer napovedal odstop, a kritična javnost na čelu z družino oktobra 2017 ubite novinarke mu ne verjame. Kritična do malteške oblasti in demokracije je tudi Evropska unija, spornega premiera pa je pred dnevi v Rimu sprejel celo sam papež. Na Malti je bil pred dnevi Luka Hvalc.

Maltežanom je prekipelo. Več tisoč protestnikov zahteva premierjev odstop, ker sledi umora novinarke Daphne Caruana Galizia vodijo v sam državni vrh. Na Malti je od nekdaj imela vpliv tudi mafija

Malta je v zadnjih tednih spet v središču pozornosti evropske javnosti. V tej najmanjši članici Evropske unije potekajo protesti proti sedanji vladi. Izbruhnili so, ko je postalo jasno, da sledi brutalnega umora malteške novinarke Daphne Caruana Galizia vodijo v sam politični vrh države. Premier Joseph Muscat je v začetku prihodnjega leta sicer napovedal odstop, a kritična javnost na čelu z družino oktobra 2017 ubite novinarke mu ne verjame. Kritična do malteške oblasti in demokracije je tudi Evropska unija, spornega premiera pa je pred dnevi v Rimu sprejel celo sam papež.

“Premier želi prikriti kriminalno dejanje”

V množici protestnikov je prisotna tudi Corrine Vella, sestra ubite novinarke Daphne Caruana Galizia. Ta je umrla oktobra 2017 v eksploziji bombe, ki je bila podstavljena pod njen avtomobil. Doslej so našli tri osebe, ki naj bi podstavile eksploziv pod avtomobil, ne pa tudi naročnikov umora.

“Več kot dve leti ni bilo v preiskavi nikakršnega napredka. Zadnje aretacije so prišle prepozno, kar dokazuje, da so mnogi želeli umor postaviti na stranski tir. Primer še zdaleč ni zaključen, upam, da bo zdaj preiskava res šla v smeri dokaznih sledi. Da bodo ljudje, ki so bili vpleten v umor Daphne, tudi res odgovarjali. Predsednik vlade je v nagovorih po zadnjih aretacijah dejal, da je primer zdaj zaključen, a to nikakor ne drži. Jasno je, da s položajem ščiti sebe in svoje najbližje sodelavce, na čelu z aretiranim šefom njegovega kabineta. Več kot očitno je, da želi prikriti kriminalno dejanje. Daphne je razkrivala korupcijo v premierjevem kabinetu,” pravi Vella.

Mafija, igralništvo, potni listi …

Dejstvo je, da je korupcija na Malti velik problem, po podatkih Transparency International je Malta med petimi državami na svetu, ki so na področju boja proti korupciji najbolj nazadovale. To potrjuje tudi upokojeni finančnik in borec proti korupciji, Godfrey Leone Ganado: “Najprej ne smemo pozabiti, da je Malta zelo blizu Siciliji, kjer je mafija najbolj uspešna. Mimogrede, eden izmed bolj iskanih italijanskih mafijcev je 30 let v popolni tajnosti živel na našem otoku Gozo. Nihče ni vedel zanj. Vpliv mafije je bilo pri nas vedno zaznati,”

Godfrey Leone Ganado nadaljuje z zelo konkretnim nizanjem razlogov, zakaj se je Malta znašla v krempljih podkupljivih politikov in poslovnežev sumljivega slovesa: “Igralništvo je eden izmed ključnih razlogov. To je področje, na katerem je enostavno oprati denar. Ocenjujejo, da je bilo na tem področju samo v enem letu opranega za 4 milijarde evrov denarja, majhna Malta je podelila igralniško licenco kar 300 podjetjem.” 

“Vpliv mafije je bilo na Malti vedno zaznati.”

Naslednji problem je bančništvo, pred leti so sumljivi poslovneži na čelu z danes v ZDA zaprtim direktorjem iranskega rodu, ustanovili zdaj že propadlo Pilatus banko, ki jo je podpiral tudi premier Muscat. Finančne in politične vezi so vodile do Azerbajdžana, večina klientov pa je bila iz Rusije. Sogovornik izpostavi še eno nenavadno dejstvo, ki meče temno luč na malteško demokracijo: “Evropska unija ne bi smela nikoli dovoliti, da Malta omogoča bogatejšim investitorjem in kupcem nepremičnin, da pridobijo naš potni list, torej potni list članice Unije. Tako so državljanstvo na podlagi vladne odločitve pridobili mnogi sumljivi posamezniki. Malta je postala postaja, ki omogoča kriminalcem, da vstopijo v Evropo.” 

Luka Hvalc