Sinovi burje je nov dokumentarni film, posvečen kraškemu ovčarju, naši edini avtohtoni pasmi psov, režiserja in scenarista Mihe Čelarja, ki je nastal na pobudo akademskega slikarja, predsednika Kluba kraških ovčarjev Slovenije in avtorja knjige o Sinovih burje Blaža Vehovarja. Na naši Televiziji Slovenija ste si film lahko ogledali prejšnji torek, za vse, ki ste ga zamudili, pa povejmo, da je film še na voljo za ogled v arhivu RTVSLO. Več o filmu, pa tudi o sami pasmi, o kraškem ovčarju, v naslednjem prispevku, ki ga je Veronika Gnezda posnela v Štanjelu na Dnevu kraškega ovčarja.

Na dan kraškega ovčarja, naše edine avtohtone pasme psov, smo se odpravili v Štanjel

Sinovi burje je nov dokumentarni film režiserja in scenarista Mihe Čelarja, posvečen kraškemu ovčarju, naši edini avtohtoni pasmi psov, ki izvira s Krasa in se do zdaj v nekaj sto letih ni veliko spreminjala. Nastal je na pobudo akademskega slikarja, predsednika Kluba kraških ovčarjev Slovenije in avtorja knjige o Sinovih burje Blaža Vehovarja. Na naši Televiziji Slovenija ste si film lahko ogledali minuli torek, za vse, ki ste ga zamudili, pa je film še na voljo za ogled v arhivu RTVSLO.

Na dan kraškega ovčarja smo obiskali Štanjel, kjer nam je Blaž Vehovar opisal glavne značilnosti te vrste psov.

"Iz psa, ki je varoval črede, je nekako zavil v smer družinskega člana. To tudi tej pasmi omogoča preživetje. Je pa kraški ovčar v nasprotju z drugimi pastirskimi pasmami drugačen zato, ker je to pes, ki je bil vedno ob gospodarju. Druge pasme, ki so bile na pašniku same, so bile pasme pastirja, to pa je pes gospodarja. Zato ima do človeka lep značaj in se ga da lepo vzgojiti."

Veronika Gnezda