Dr. Vasja Badalič z Inštituta za kriminologijo raziskuje učinke vojne. V pogovoru tudi o razseljenih, napadih z droni, nezakonitih zapiranjih in civilnih žrtvah

Filozof dr. Vasja Badalič je raziskovalec na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, dejaven je tudi kot novinar. Desetkrat je že obiskal Afganistan, kjer raziskuje učinke vojne. "Orožarska industrija je zmagovalka v vsaki vojni, ne glede na to, katera stran zmaga. Poraženci pa so vsi Afganistanci. V 19 letih vojne so prisiljeni živeti v vojnih razmerah. V vojni ljudje umirajo, v vojni so ljudje pohabljeni, v vojni so ljudje samovoljno zaprti, številni so bili mučeni, več sto tisoč ljudi je bilo razseljenih."

V Pakistanu je doživel bombni napad: "Ko sem hodil po Quetti je eksplodirala bomba tik za mojim hrbtom na kraju, mimo katerega sem šel pred minuto. Takrat sem bil precej šokiran. V tistem bombnem napadu je umrla pet let stara punčka, ki je z mamo prosjačila ravno na tistem delu pločnika, kjer je bomba eksplodirala."

Raziskoval je tudi v Latinski Ameriki, Turčiji, Iraku, Iranu, Siriji in Libanonu.

"Sirski begunci so postali poceni delovna sila, ki jo turški delodajalci brez problemov izkoriščajo. Delajo tudi za nas, tudi za zahod. Turčija izvaža recimo tekstilne izdelke. Turčija je največji izvoznik lešnikov, približno 60 odstotkov globalne proizvodnje lešnikov je iz Turčije. Na teh poljih je ogromno Sircev, ki tam nezakonito delajo za mizerne plače. Te lešnike kupujeta predvsem korporaciji Ferrero, ki je znana po tem, da proizvaja nutello, in Nestle. Sirci so na posreden način tudi naša poceni delovna sila."

Gorazd Rečnik