Na vdih. Tri minute in petnajst sekund. Toliko je trajal rekordni potop Alenke Artnik v morsko globino 105 metrov. Mirnost, tišina, voda. Kot v maminem trebuhu. Potop je popoln zen, ki omogoči obvladovanje ega, raziskovanje telesa in uma. Celo odpuščanje za trnovo življenjsko pot. Velika modrina ima globino v več pomenih: “Dobro je, da se v glavi čim manj dogaja. Fokus je na izenačevanju tlaka. Najti moraš pravo razmerje s sproščenostjo. Preveč razmišljati ni dobro, ker vpliva na porabo kisika.”

“Občutek pri potopu je morda podoben kot v maminem trebuhu. To sem prvič doživela na Bahamih, kjer je ob potopu trda tema. Mirnost, tišina, prijetna topla voda."

Alenka Artnik je ena izmed najboljših potapljačic na vdih na svetu. V rekordno kratkem času je dosegla vrhunsko raven, je izzivalka svetovnih rekordov. A drugačna. Ne pretirava, prepušča se intuiciji. Šele šest let je v športu, nima trenerja, potaplja se zase. Za svoje življenje: “Potop je kot globoka meditacija. Je popoln zen. Uživam, ko raziskujem svoje telo in svoj um. Lahko grem čez svoj ego. To je ključno.”

“Ob enem izmed potopov sem nenadoma zagledala pokojnega brata. Imel je močan pogled. Tako si ga predstavljam, če bi izbral drugo pot. Ko sem prišla na gladino, sem imela na obrazu nasmešek. Predelala sem njegovo usodo. In prvič jokala za njim.”

Luka Hvalc