Blizu glavnega mesta Srbije je naselje Vinča, kjer je v prazgodovini živela družba, znana po svojem poselitvenem vzorcu, ritualnem vedenju in kmetijski tehnologiji. A Vinča, ki je tako rekoč del Beograda, je večkrat omenjena ne zaradi vinčanske neolitske kulture, ampak zaradi raziskovalnega jedrskega reaktorja, v katerem so se jugoslovanski znanstveniki ukvarjali s projektom atomske bombe.

O tem govori film Varuhi formule Dragana Bjelogrliča, ki je bil prikazan na festivalu Liffe. Eden od filmov Festivala dokumentarnega filma je bil film Stekleničarji režiserja Nemanje Vojinovića o zbiralcih plastenk na deponiji, ki leži le kilometer zračne razdalje stran od jedrskega reaktorja. In če so v Beogradu vsi vedeli, kaj se je v 50-ih letih dogajalo v reaktorju, večina ni vedela za deponijo, za eno največjih smetišč na svetu in za ljudi, ki delajo tam za preživetje.

Film Stekleničarji režiserja Nemanje Vojinovića je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija in je na zadnjem filmskem festivalu v Sarajevu prejel nagrado za najboljši dokumentarec.

Veronika Gnezda