Žabci so komična stripovska zbirka mlade ilustratorke Dore Kaštrun, ki je nedavno izšla pri založbi VigeVageKnjige. Na dobrih stotih straneh se žabca, glavna junaka stripov, ukvarjata z družbenimi problematikami, ki bodejo v oči, a jih radi spregledamo in ne obravnavamo zavestno. Žabca se težav lotevata iz hudomušnega zornega kota, ki jima pomaga, da v zaskrbljujočih situacijah ostaneta pozitivna.

Dora Kaštrun: Če so dobri štosi, potem je težko odložiti knjigo

Žabci so komična stripovska zbirka mlade ilustratorke Dore Kaštrun, študentke magistrskega študija ilustracije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, ki je nedavno izšla pri založbi VigeVageKnjige. Na dobrih stotih straneh se žabca, glavna junaka stripov, ukvarjata z družbenimi problematikami, ki bodejo v oči, a jih radi spregledamo in ne obravnavamo zavestno. Žabca se težav lotevata iz hudomušnega zornega kota, ki jima pomaga, da v skrb vzbujajočih položajih ostaneta pozitivna.

Avtorici je uspelo v delo vključiti situacijsko, značajsko in besedno komiko, ki se prepletajo v temah o kapitalizmu, okoljski krizi, homofobiji, umetnosti in tehnologiji. Dora Kaštrun predlaga tudi najboljše načine prebiranja knjige.

"Žabce moraš brati na kavču, ker tudi onadva velikokrat sedita na kavču. Ampak tako, da imaš ugasnjeno televizijo. Lepo je tudi, če jih prebiraš še s kom drugim. Mislim, da je to najlepše, ker se lahko oba smejeta."

Kaja Ravnak