Ustvarjalke in ustvarjalce v naših gledališčih smo prosili, naj nam povedo kakšno prigodo iz življenja. Tokrat nam jo je igralka in animatorka v Lutkovnem gledališču v Ljubljani Nina Skrbinšek.

Ustvarjalke in ustvarjalce v naših gledališčih smo prosili, naj nam povedo kakšno prigodo iz življenja. Tokrat nam jo je igralka in animatorka v Lutkovnem gledališču v Ljubljani Nina Skrbinšek

Nina Skrbinšek se je s svojo zgodbo vrnila v obdobje izpred šestih desetletij, ko je bila dijakinja na Šubičevi gimnaziji v Ljubljani in je v roke dobila roman, ki pripoveduje o dekletu, ki se uči za pilotko jadralnega letala, Mladost na krilih.

 “Takrat sva se z najboljšo prijateljico Ženjo Konjajevo odločili, da bova raziskali razmere pri nas, in dejansko se je dalo vpisati v tečaj za jadralnega pilota, in seveda sva se vpisali.”

Sledili so teorija, izpit iz te, zdravniški pregled in dovoljenje, ki so ti ga morali podpisati starši ali skrbniki, da v primeru kakršne koli nesreče ne bodo krivili Aerokluba Stanka Bloudka Ljubljana. Mama je to podpisala in ta letalski trening je bil, kot pravi Nina Skrbinšek, zanjo nekaj najlepšega v življenju, pa čeprav ni šlo vedno vse gladko.

“Nekoč so nam prelepili inštrumente, da bi videli, ali znamo slepo leteti. Jaz sem delala šolski krog, moj inštruktor je sedel za mano v šolskem Libisu dvosedu. Jaz sem krožila in krožila in se mi je zdelo, da sem čisto dovolj visoko. Naenkrat pa sem pod seboj opazila avto, ki se je ustavil, in gospoda, ki je stekel iz avta ter nekaj mahal z rokami in kričal. Takrat je inštruktor prevzel odgovornost in rekel: “Ti presnet, kaj misliš, da bom zaradi tebe drek precviknu!”

Veronika Gnezda