Oddaja Izštekani je praznovala dvajsetletnico z velikim izštekanim koncertom v Kinu Šiška. Nastopili so: Siddharta, Niet, Peter Lovšin, Narat, Trkaj, Aphra Tesla, Zmelkoow, Res Nullius, Werefox, The Tide, Flirrt in Tokac. Več kot polovico repertoarja so izvedli ob pomoči Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Zgodovina Izštekanih

"Noč med četrtkom in petkom. Studio 2 Radia Študent. Polovica Sokolov, Peter Lovšin in Vaš Omiljeni DJ Jure delajo zgodovino ..."

Tako je tedanji tednik Ljubljančan februarja 1993 poročal o prvi oddaji Izštekani na Radiu Študent. Zgodilo se je pravzaprav po naključju. Sokoli Petra Lovšina so prišli v studio predstavit novo ploščo. Na urednikovo pobudo so prinesli akustične kitare in med pogovorom izvedli vsega štiri skladbe.

Bilo je čudovito in vsi v ekipi na čelu z avtorjem in voditeljem oddaje Juretom Longyko so želeli s tem nadaljevati. Ime so našli za vogalom, parafrazirali so takrat aktualni MTV Unplugged. In zaorali po polju, po katerem Izštekani orjejo že dve desetletji.

Na njem je doslej zraslo marsikaj. Od Sokolov, Demolition Group in Miladojke Youneed v prvem letu do Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, Toronto Drug Bust in Dan D v minulih mesecih. Na Radiu Študent, kjer je oddaja domovala v prvi petletki, so uprizorili 63 oddaj. Na Valu 202 od januarja 1998 pa že prek 150.

V dvajsetih letih je izšlo 17 CD-jev in DVD-jev s posnetki nastopov v Izštekanih, še veliko več izvajalcev pa je drobce iz oddaj uvrstilo na svoje plošče. Fotografije Alana Orliča Belšaka, ki kot uradni fotograf oddajo dokumentira že 13 let, so bile razstavljene na štirih samostojnih razstavah in izšle na treh koledarjih.

Ves ta čas so Izštekani pomemben sopotnik slovenskega popularnoglasbenega prizorišča. Postali so referenčna oddaja, nastop v njej izvajalci navajajo v svojih življenjepisih. Za mnoge je bil prelomen, njihovo delovanje in njihova glasba sta z njim dobila nov, nesluten zagon.

Oblika Izštekanih se ves ta čas ni spreminjala. V zelo intimnem vzdušju v studiu se nastopajoči pogovarjajo z voditeljem Juretom Longyko ter odigrajo približno uro svojega repertoarja. Repertoarja, ki mora biti tako ali drugače »izštekan«. Lahko je zvočno spremenjen, lahko je kot žur ob tabornem ognju, lahko je povsem prekucnjen na glavo, lahko ga izvajajo z gosti, lahko ga izvajajo le gostje, lahko je vštekan, lahko je popolnoma nov in neznan... Izštekani so lahko vse, od popolne intime do velikega hrupa, od enega človeka do množice skoraj stotih.

Tudi na svoji dvajsetletnici z naslovom IZŠTEKANIH 20 so Izštekani premikali meje. Doslej se je zgodilo le dvakrat, da so v njih nastopili godalci in drugi instrumentalisti simfoničnega orkestra. Za to priložnost pa se je več kot polovica nastopajočih odločila, da aranžmajem svojih skladb doda to dimenzijo.

Oder so si delili z 21 člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki mu je dirigiral Patrik Greblo. Izštekavanje je šlo torej ta večer v mnogih primerih v nasprotni smeri: če je običajno izštekavanje neke vrste razgaljanje glasbe (ki, če je lepa, pri tem ne bi smela izgubiti svoje lepote :), se bo tokrat odela v razkošnejša, praznična oblačila.

NIET so nastopili s petkrat več godali kot v Izštekanih leta 2008, za nameček pa so za godala aranžirali novo skladbo.  SIDDHARTA, ki so v Izštekanih leta 2007 akustičnim izvedbam dodali godalni kvartet, letos junija v Cankarjevem domu pa cel simfonični okrester, so pristali nekje vmes. TRKAJ je svoje funky beate povsem naslonil na godalno sekcijo.

Tudi NARAT in THE TIDE so zaplavali z njimi. Posebna poslastica pa so bili sicer hrupnejši, tokrat pa akustični in z godali začinjeni WEREFOX. In še PETER LOVŠIN, spomeničar Izštekanih, ki je zvenel podobno kot leta 1993; ZMELKOOW s svojimi norostmi, med katerimi je tudi povsem nova skladba; APHRA TESLA s klavirskim minimalizmom svojega operacijskega sistema in RES NULLIUS, ki so bili kot vedno veliko vprašanje ... In res! Nastopili so akustično?!

Jure Longyka