Novo izštekano leto so odprli štajerski mojstri polnokrvnega pop rocka Leonart. Kdo ne pozna njihovih elana polnih songov “Nov dan”, “Moje mesto” ali “Vrh sveta”? Izhodiščna taktika je bila preizkušena, električna brenkala so zamenjala akustična. Za prodor v finišu pa so poskrbele konge, melodika, violina, krilovka. Ki so jih poganjali gostje v številčno precej okrepljeni ekipi.

Nov mejnik na poti odličnega, valovskim ušesom dobro znanega štajerskega benda

Novo izštekano leto so odprli štajerski mojstri polnokrvnega pop rocka Leonart. Kdo ne pozna njihovih elana polnih songov “Nov dan”, “Moje mesto” ali “Vrh sveta”? Akustično etapo so naskočili s krasno oblikovanim drugim albumom, ki so ga splavili jeseni. Izhodiščna taktika je bila preizkušena, električna brenkala so zamenjala akustična. Za prodor v finišu pa so poskrbele konge, melodika, violina, krilovka. Ki so jih poganjali gostje v številčno precej okrepljeni ekipi - v kateri je bil tudi skriti gost Hamo.

Bilo je lani spomladi. Ekipa Izštekanih se je veselila aprilske koncertne predstavitve drugega albuma Mariborčanov Leonart. Datum je bil rezerviran, prošnje za akreditacije poslane, dogovori za prevoz v teku. In potem... No, saj vemo. Potem ni bilo nič. Potem je bil en velik nič. Prvi val epidemije je tudi “Vrh sveta” Leonartov odplaknil v negotovo prihodnost. Vprašanje, kaj storiti, je viselo v zraku do oktobra, ko so album predstavili prek spleta. Vmes so se oglasili na Valu 202 v Koncertu doma. In se dogovarjali o izvedbi večletne želje na obeh straneh: sprejeti izziv ter se izštekati. Tako kot se šika. Izštekati za Izštekane na Valu 202.

“Tisti, ki ne tvega in ničesar si ne upa, nikoli ne najde poti v svoj raj.” (Leonart - Skok v neznano)

Leonart so vedeli, kako globoka je bila voda, v katero so se podali. Njihov skok ni bil brezglav, z akustičnimi nastopi imajo izkušnje. A v tako velikem slogu se jih še niso lotili. Osrednji četverici, Sebastijanu, Martinu, Andreju in Marku so se pridružili klaviaturist in nekdanji član Tine Brglez, tolkalec Blaž Korez, violinist in producent obeh albumov Martin Bezjak ter trobilec Tomaž Gajšt. Za češnjo na torti - ali bolje rečeno za tabasko na pici - pa je poskrbel čisto do konca skriti gost Matevž Šalehar Hamo. Resničnih fenov oddaje to morda niti ni silovito presenetilo, saj je Hamo pesem Leonartov "Nov dan" prvič zapel prav v Izštekanih, skupaj z Rudijem Bučarjem, avgusta 2017 na Nočeh v Stari Ljubljani. Tokrat jim jo je na lep način prinesel nazaj domov...

Fotografije iz oddaje, avtor Alan Orlič Belšak  --  Najavni spot   --  FB video

 

 

 

Jure Longyka