Urednik, prevajalec, politik, akademik – edini še živi partizanski pesnik ali morda edini še živeči partizan med pesniki. Vsekakor pa pesnik, ki pesni skoraj osem desetletij. Predvsem o ljubezni. Temu se ni izneveril niti ob svoji 90-letnici, ko je izdal duhovno in čustveno avtobiografijo, pesniško zbirko Ljubezen – čudež duše in telesa in jo posvetil svoji ženi.

Najprej so ga poslušalci izbrali za Ime tedna in meseca, nato pa še vsa imena mesecev med sabo za Ime leta 2015. O poeziji, politiki, svetu, Sloveniji in življenju nasploh se je s Cirilom Zlobcem pogovarjal Miha Švalj.

O poeziji, politiki, svetu, Sloveniji in življenju nasploh

Ciril Zlobec: urednik, prevajalec, politik, akademik – edini še živi partizanski pesnik ali morda edini še živeči partizan med pesniki. Vsekakor pa pesnik, ki pesni skoraj osem desetletij. Predvsem o ljubezni. Temu se ni izneveril niti ob svoji 90-letnici, ko je izdal duhovno in čustveno avtobiografijo, pesniško zbirko Ljubezen – čudež duše in telesa in jo posvetil svoji ženi.

“Naš čas je povsem nepredvidljiv. Čeprav je družba bogatejša kot kadar koli, smo ustvarili civilizacijo, ki nas melje.”

Ocenjuje, da živimo enega najbolj zapletenih trenutkov človeške zgodovine. “Spreminja se civilizacija, ki nas zasužnjuje z napredkom.

“Dokler nismo bili država, smo izpilili narodno zavest kot noben drug narod. Morali bi najti način, kako živeti kot majhna država, ne bi smeli pustiti, da nam pridobitve vzamejo.”

Miha Švalj