Ime tedna je postala Ančka Gošnik Godec, ilustratorka in slikarka z izrazitim občutkom za slovensko pokrajino in slovensko materialno dediščino. Z uspešnim utiranjem poti tej likovni zvrsti pri nas je veljavo umetniškega prispevka ilustracije potrdila tudi v velikih tokovih likovne umetnosti v drugi polovici 20. in v 21. stoletju. Je prejemnica nagrade Riharda Jakopiča za življenjsko delo.

Kandidata sta še bila:

  • Marinka Poštrak, dramaturginja, ki je v treh desetletjih dela v Prešernovem gledališču Kranj domislila in sooblikovala mnoge prelomne uprizoritve, temeljno zaznamovala svojo matično hišo in tudi celoten slovenski gledališki prostor. Pri Društvu gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije so ji podelili nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo.
  • Tomaž Prosen, matematični fizik z ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko, ki je v sodelovanju z Googlovim Quantum AI laboratorijem v prestižni znanstveni reviji Science objavil članek z naslovom "Dinamika magnetizacije v Heisenbergovi spinski verigi pri neskončni temperaturi". Članek predstavlja prebojne ugotovitve v teoriji kvantnih transportnih pojavov.

Miha Švalj