Ime tedna je Branka Perne, predsednica Zveze Sožitje, organizacije, ki si že 60 let prizadeva za dostojno življenje ljudi z motnjami v duševnem razvoju in njihovih družin s ciljem, da bi vsaka oseba z motnjami v duševnem razvoju lahko živela samostojno in kakovostno, kolikor je le mogoče glede na sposobnosti posameznika.

Kandidata sta bila še:

  • Ivana Leskovec, muzejska svetnica, etnologinja in dolgoletna direktorica Mestnega muzeja Idrija, ki je je pripomogla, da je snovna in nesnovna dediščina rudarjenja, klekljanja in partizanske bolnice Franja trajno vgrajena v mozaik slovenske in evropske kulturne dediščine. Pri slovenskem muzejskem društvu so ji podelili letošnjo Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo.
  • Slavko Splichal, profesor komunikologije na ljubljanski fakulteti za družbene vede in predstojnik Evropskega inštituta za komuniciranje in kulturo, ki je za knjigo Upodatkovanje javnega mnenja in javne sfere: Kako je izluščanje nadomestilo izražanje mnenj prejel mednarodno nagrado Karola Jakubowicza za medije in demokracijo.

Rok Kužel