Ime tedna je Rada Zergol, predsednica Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, ki že 50 let ohranja izročilo slovenskega odporništva. Ves ta čas si v zamejstvu prizadevajo za utrjevanje slovenske narodne zavesti in uveljavljanje slovenske kulture, praznovanje svojega jubileja pa so začeli s koncertom v razprodanem ljubljanskem Cankarjevem domu.

Kandidata sta bila še:

Uroš Hočevar, predsednik novo vzpostavljenega aktiva fotoreporterjev in fotografov, kjer v okviru Društva novinarjev Slovenije opozarjajo na nestabilne pogoje dela. Le še četrtina jih je zaposlena v uredništvih, skoraj polovica ima le 1200 evrov ali manj bruto plače, številni so samozaposleni, za preživetje pa mora marsikdo opravljati še druga dela.
Franco Sedmak, kapitan italijanskega ledolomilca Laura Bassi, raziskovalne ladje Nacionalnega inštituta za oceonografijo in eksperimentalno geofiziko OGS, ki se je po petih mesecih plovbe vrnila v Tržaški zaliv. Z njo je obplul svet, v Jonskem morju s posadko reševal 92 migrantov in zaplul do najjužnejše točke naše oble doslej.

Rok Kužel