Jaka Tušek, raziskovalec z ljubljanske strojne fakultete, ki je s kolegi dosegel znanstveni preboj na področju hlajenja in ogrevanja. Razvili so elastokalorični regenerator, ki kot prvi na svetu dosega trajno dinamično delovanje ter hkrati rekordne hladilne in grelne karakteristike. Dosežek so objavili v prestižni znanstveni reviji Joule.

Kandidata sta bila še:

Aleš Maver, raziskovalec s Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko ljubljanskega UKC-ja in prvi avtor strokovnih člankov, kjer so z ekipo raziskovalcev predstavili in v svetovnem merilu prvi odkrili dva gena za človeške bolezni. Prvi je povezan s hudo boleznijo srčne mišice, drugi pa z razvojno nepravilnostjo živčnega sistema pri otrocih. 

Maša Ogrizek, pisateljica, ki je za knjigo Lisičja luna prejela letošnjo večernico, nagrado časopisa Večer za najboljše otroško in mladinsko leposlovno delo preteklega leta. Avtorica v fantastični pripovedi v izmišljenem svetu mladega bralca povabi, da stopi k razmišljanju o času, odnosu do smrti, usodi, svobodi, skupnosti in naravi.

Rok Kužel