Ime tedna je postala Nataša Kovačević, vodja projektov na oddelku za raziskave v družbi Kolektor Group in prejemnica naziva Inženirka leta. Inženirka kemije v družbi skrbi za tehnologije, s katerimi preprečujejo korozijo kovinskih materialov, s svojim delom in osebnostjo pa je tudi zgled in navdih mlajšim generacijam deklet.

Ime tedna je Nataša Kovačević, vodja projektov na oddelku za raziskave v družbi Kolektor Group in prejemnica naziva Inženirka leta

Ime tedna je postala Nataša Kovačević, vodja projektov na oddelku za raziskave v družbi Kolektor Group in prejemnica naziva Inženirka leta. Inženirka kemije v družbi skrbi za tehnologije, s katerimi preprečujejo korozijo kovinskih materialov, s svojim delom in osebnostjo pa je tudi zgled in navdih mlajšim rodovom deklet. Že kot otrok je zelo rada raziskovala, od nekdaj jo je zanimalo naravoslovje. Za kemijo jo je navdušila profesorica z Gimnazije Ledina, še vedno pa je največjo vlogo igralo okolje, v katerem je živela, in njeni starši. Kot mlada raziskovalka je svojo profesionalno kariero začela na Istitutu Jožef Stefan, ob preusmeritvi v industrijo pa je raziskovalno odprla področje korozije.

"To raziskovanje ni tek na dolge proge, rešitve je treba podati hitro. Pri tem je ključno sodelovanje z znanstvenimi institucijami."

Pravi, da je največji izziv sledenje novim zahtevam in smernicam v avtomobilski industriji, uči se brez premora. "To, da sem kemičarka, mi v tej industriji ne predstavlja težav, ampak daje prednost, da vidim stvari z drugačne perspektive." In zakaj se dekleta v večji meri ne odločajo za inženirske poklice?

"Tukaj so še vedno dvojna merila, nezavedna pristranskost, spolni stereotipi."

Rešitev, ki jo podaja, je ta, da se že od malega deklice in fantki udeležujejo različnih opravil, ne le fantki tistih tradicionalno "očetovskih" in deklice tradicionalno "materinskih", saj je velik poudarek na tem, kako okolje vpliva na dojemanje žensk v inženirskih poklicih.

"Svoje znanje bi rada še naprej prenašala na mlajše generacije, odpirala to področje in jim predstavila, kako lahko vsak posameznik pomembno vpliva na korozijske študije. Mladim je treba dati konkretne izzive, da se vsak na koncu počuti koristnega."

Izberite ime tedna

Rezultati

Kandidata sta bila še:

Anna Dragoš, raziskovalka na področju interakcije virusov in bakterij z ljubljanske Biotehniške fakultete, ki je za projekt PHAGECONTROL pridobila 2,2 milijona evrov Evropskega raziskovalnega sveta. Prepričani so, da lahko odkrijejo nove protimikrobne spojine, ki jih prenašajo virusi in uporabijo v medicini kot alternativo antibiotikom. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)

Timon Šturbej, igralec, ki so ga pred letošnjim mednarodnim filmskim festivalom v Berlinu pri European Film Promotion uvrstili med deset izjemnih evropskih mladih igralcev in izbrali za projekt Evropske vzhajajoče zvezde. Med drugim so zapisali, da je njegova umetniška prezenca tako prepričljiva, da so oči občinstva uprte vanj, kjer koli se pojavi. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na 1919)

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Miha Švalj