Že več kot šest desetletij je zvezda stalnica slovenskega alpinizma, mentor številnim mlajšim generacijam, v zgodovino pa se je vpisal s prvim zimskim vzponom v Čopovem stebru in kot član prvih alpinističnih odprav v Himalajo.

Anton Sazonov – Tonač, alpinist in gorski reševalec, letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu.

Alpinist in gorski reševalec, letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu, ki se je v zgodovino vpisal s prvim zimskim vzponom v Čopovem stebru in kot član prvih alpinističnih odprav v Himalajo

Anton Sazonov – Tonač je že več kot šest desetletij zvezda stalnica slovenskega alpinizma in mentor številnim mlajšim generacijam, letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu. Spominja se, da ob začetkih svoje alpinistične kariere ni bilo na voljo toliko opreme, zato so morali večkrat improvizirati. Po imenu tedna je postal še ime meseca februarja.

“Ob nagradi za življenjsko delo sem bil prijetno presenečen, saj nisem mislil, da sem že toliko časa na svetu, da bi kaj takšnega lahko dobil. Sam dogodek je bil zelo prijeten, saj so bili tam sami takšni ljudje, ki se ukvarjajo s plezanjem.”

Kandidati so bili še:

Lara Jerman, biokemičarka, ki je sodelovala pri pomembni mednarodni študiji o genetiki raka.

Sandi Murovec, smučarski učitelj, ki je pomagal reševati mladega smučarja pri padcu s sedežnice.

Vladimir Habjan, odgovorni urednik Planinskega vestnika, revije s 125-letni tradicijo.

Izbor poteka vsak mesec med tedenskimi zmagovalci, Imeni tedna, ki so jih izglasovali poslušalci. Vsi kandidati za Ime tedna pa glasujejo in izberejo tistega, ki je po njihovem mnenju najbolj zaznamoval mesec. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Val 202