Ime tedna

Če lahko v hribih kaj pomagam, se odzovem z veseljem

Anton Sazonov - Tonač, alpinist in gorski reševalec, letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu

anton_sazonov_tonac_priznanje_za_zivljenjsko_delo_v_alpinizmu_foto_oto_zan
Anton Sazonov – Tonač
foto: Oto Žan/PZS

Že več kot šest desetletij je zvezda stalnica slovenskega alpinizma, mentor številnim mlajšim generacijam, v zgodovino pa se je vpisal s prvim zimskim vzponom v Čopovem stebru in kot član prvih alpinističnih odprav v Himalajo. Ime tedna je Anton Sazonov - Tonač, alpinist in gorski reševalec, letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu, ki pa je ni pričakoval: "Nisem si mislil, da sem že tako dolgo na svetu, da mi takšna nagrada pritiče."

Ko so ga pred več desetletji poklicali med gorske reševalce, je rekel: "Če lahko v hribih kaj pomagam, pridem 'rade vole'."

Ko je začenjal aplinistično kariero ter sodelovati pri gorskih reševanjih, je bilo na voljo zelo malo opreme, zato so morali večkrat improvizirati: "Imel sem posebne nogavice. Včasih smo nosili 'pumparce' in dokolenke. In vmes je bil centimeter praznega prostora, kjer se je videla koža. In sem mami rekel naj mi seštrika nogavice, ki bodo šle čez kolen. Kolen mora biti namreč vedno ogret."

Kandidata sta še bila:

Sašo Dolenc, fizik in filozof, ki mu je Slovenska znanstvena fundacija podelila častni naslov komunikator znanosti za njegovo obsežno in strokovno popularizacijo znanosti v številnih medijih. Med drugim je urednik Kvarkadabre, kjer zapletene znanstvene koncepte razlagajo tako, da jih lahko razume kdorkoli.

Neva Zajc, novinarka in poznavalka življenja in dela pisatelja Borisa Pahorja. Z njeno pomočjo je o njem BBC nedavno posnel odmeven dokumentarni film Mož, ki je videl preveč. Njegovi srhljivi opisi in ilustracije sotaboriščnikov so edinstveno poročilo najstarejšega še živečega taboriščnika o razmerah v nacističnih taboriščih smrti.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).