Ime tedna je postal Uroš Ahčan, kirurg, ki je v karieri dosegel vse, kar je v medicini sploh mogoče doseči. Pod njegovim vodstvom mu je z ekipo v UKC Ljubljana uspel še en izjemni dosežek. S pomočjo 3D-modela so naredili nov nos iz kosti in mehkih tkiv iz podlakti, ga tam pustiti mesec dni, nato pa ga prestavili na obraz pacientke.

Pod njegovim vodstvom so z ekipo v UKC Ljubljana ob pomoči 3D-modela pacientki naredili nov nos iz kosti in mehkih tkiv

Ime tedna je postal Uroš Ahčan, kirurg, ki je v karieri dosegel vse, kar je v medicini sploh mogoče doseči. Pod njegovim vodstvom mu je z ekipo v UKC Ljubljana uspel še en izjemni dosežek. S 3D-modelom so naredili nov nos iz kosti in mehkih tkiv iz podlakti, ga tam pustiti en mesec, nato pa ga prestavili na obraz pacientke. “Gre za nov postopek, ki pa je sestavljen iz znanih postopkov. Ko smo jih združili, smo pridobili velike prednosti za pacientko.”

“Notranjost nosu je oživčena, če bi v prihodnosti prišlo do nepravilnosti, bi bolnica to lahko zaznala s svojimi čutili.”

Odzivi doma in v tujini so zelo pozitivni. “Operacijo bomo predstavljali v tujih revijah in na kongresih. Novica se počasi širi v strokovnih krogih.”

“Ko nadenemo rokavice, izključimo čustva. Če ima celotna ekipa isti cilj in pozitivno naravnanega pacienta, potem smo lahko uspešni.”

Glasuj za ime meseca

Rezultati

KANDIDATI SO BILI ŠE:

Matjaž Turel, vodja internističnega dela programa presaditve pljuč v UKC Ljubljana, kjer so prvič pri nas uspešno izvedli sočasno presaditev obeh pljučnih kril. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL1 na 1919)

Martin Kavčič iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine, vodja projekta obnove Aljaževega stolpa. Po 123 letih so stolp prepeljali v dolino, ga restavrirali in po dobrih treh tednih vrnili na vrh Triglava. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)

Igor Križaj, znanstvenik na Inštitutu Jožefa Stefana, ki je z ekipo sodelavcev odkril do zdaj neznan protein iz kačjega strupa s pomočjo katerega bodo razvili učinkovino, ki zavira strjevanje krvi v venah. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL4 na 1919)

Jurij Souček, igralec, eden najbolj prepoznavnih obrazov in glasov tako televizije kot radia, prejemnik nagrade Franeta Milčinskega – Ježka za življenjsko delo. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL5 na 1919)

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Val 202