Svoja razmišljanja o državi in družbi je ob 25-letnici samostojne Slovenije predstavil Jasmin B. Frelih.

"Zdi se mi, da sta mesti Prešerna in Cankarja bolj ali manj zagotovljeni. Res sta vrhunca književnosti, tako da bo Slovenija skozi čas vedno lahko ponosna nanju."

Svoja razmišljanja o državi in družbi bo ob 25-letnici samostojne Slovenije predstavil mladi pisatelj Jasmin B. Frelih.

Pravi, da mora biti pisatelj pronicljiv opazovalec in mora znati ubesediti kopičenje misli, ki se mu vrti po glavi. “Vendar najbrž ne bomo nikoli vedeli, ali se pisatelj rodi ali ustvari. Sam menim, da je to stvar volje in odločitve.

“Pisatelj piše ne glede na to, na kakšen način se ga vzpodbuja. Mislim, da se nam ni treba bati in da bomo imeli še veliko pisateljev v prihodnosti.”

To, da mladi ne berejo več, se mu ne zdi niti približno res. “Če ne vzamejo knjige v roke, so še vedno na internetu ves dan. Izkušnja družabnih medijev je v treh četrtinah sestavljena iz branja. Tako da bralci so. In ko se bodo naveličali tega in ugotovili, da ni bolj nore izkušnje kot ena dobra knjiga, bodo pa tudi knjige brali.”   

“Več boš bral, boljše knjige boš bral, bolje ti bo.”

Kaj naj ljudje berejo ob 25-letnici slovenske osamosvojitve?

Že če bodo sploh kaj brali, bo super. Sicer pa sem se jaz zadnje čase posvetil Cankarjevi zbirki kratke proze: Podobe iz sanj.

Gašper Andrinek