Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Čutim 25

26 epizod

26 epizod


Po 25 letih samostojne države 25 njenih vrstnikov - aktivnih, izstopajočih, razmišljujočih državljanov, ki se lahko pohvalijo s presežki na svojih področjih, razmišlja o Sloveniji. Po čem je velika, kdaj pretesna, kako dojemajo državo, kaj od nje pričakujejo in kako bi radi v njej živeli, ko bodo skupaj praznovali - abrahama. Čutim 25, niz oddaj in podcastov Vala 202.


23. 06. 2016

Čutim 25: Taja Topolovec

Taja Topôlovec, soustanoviteljica neodvisnega medija Pod črto, ki bralcem ponuja skrbno raziskane in poglobljene novinarske zgodbe o aktualnih temah, razmišlja o prihodnosti novinarstva in države.


23. 06. 2016

Čutim 25: Jasmin B. Frelih

Svoja razmišljanja o državi in družbi je ob 25-letnici samostojne Slovenije predstavil Jasmin B. Frelih.


18. 06. 2016

Čutim 25: Mirt Komel

Filozof dr. Mirt Komel bo spregovoril o hlapčevskem narodu, ki bo pisanje sodbe precej verjetno spet prepustil drugim, in kot poglavitni problem države izpostavil med Slovenci prevladujoči odklonilen odnos do politike.


16. 06. 2016

Manca Trampuš

Na 25 let slovenske samostojnosti je pogledala pet let mlajša Manca Trampuš, pevka in kitaristka skupine Koala Voice, sicer pa študentka industrijskega oblikovanja. Razmišlja o slovenski glasbeni sceni, prostorih alternativne kulture in slovenskem jeziku.


16. 06. 2016

Sara Kališnik Verovšek

Ob 25-letnici samostojne Slovenije je svoje poglede na družbo in državo predstavila 29-letna Sara Kališnik Verovšek, dvakratna doktorica znanosti, ki je ravno končala študij matematike na Stanfordu. Njeno področje preučevanja so velike baze podatkov in njihova obdelava. Razmišlja o visokošolskem sistemu, Slovencih v tujini in odnosu do države.


11. 06. 2016

Robi Špiler in Tjaša Štruc

Ob obletnici samostojne Sloveniji sta svoja razmišljanja predstavila Robi Špiler in Tjaša Štuc, ki sta tako kot država stara 25 let. Živita in ustvarjata v mali hiški z velikim vrtom. Po študiju sta ubrala nenavadno pot – iz mesta sta se odpravila na podeželje, postavila mobilno hiško, zdaj pa jima vrt nudi preživetje. Svoj življenjski slog opišeta z besedami “manj je več”.


09. 06. 2016

Tina Vrbnjak

Ob 25-letnici samostojne Slovenije bo na razmere v družbi in državi pogledala 29-letna Tina Vrbnjak, igralka v SNG Drama, ki tudi izven okolja Drame nastopa v različnih avtorskih predstavah. Razmislila bo o gledališču, odnosih med spoloma in položaju mladih igralcev.


04. 06. 2016

Čutim 25: Nejc Levstik

Na 25 let let samostojne Slovenije je pogledal dobro leto mlajši Nejc Levstik, režiser, ki se zadnjih nekaj let ukvarja predvsem s filmom in televizijo. Ustvarja kratke dokumentarne in igrane filme, televizijske serije in oglase, ogled filma v slovenskem jeziku se mu zdi privilegij.


02. 06. 2016

Filip Dobranić

O državi je razmislil nekdanji dijaški in študentski šampion v debatiranju Filip Dobranić. Danes diplomant filozofije in sociologije kulture dela v oglaševanju, sicer pa je med najbolj aktivnimi na Inštitutu za druga vprašanja, ki prek spletne platforme Danes je nov dan propagira alternativne oblike politične participacije slovenske javnosti in soustvarja lepši jutri za Slovenijo.


02. 06. 2016

Filip Dobranić

O državi bo razmislil nekdanji dijaški in študentski šampion v debatiranju Filip Dobranić. Danes diplomant filozofije in sociologije kulture dela v oglaševanju, sicer pa je eden vodilnih na Inštitutu Danes je nov dan, ki prek spletne platforme propagira alternativne oblike politične participacije slovenske javnosti in soustvarja lepši jutri za Slovenijo.


28. 05. 2016

Tea Jarc

Slovenija praznuje četrt stoletja samostojnosti, ob tej priložnosti bo svoje razmisleke o družbi in državi predstavila 28-letna Tea Jarc, aktivistka, ki deluje predvsem na področju mladinskega dela in mladinskih politik, prostovoljka na sindikatu Mladi plus, ki združuje mlade v negotovih oblikah delovnih razmerij, in študentka prava.


26. 05. 2016

Žiga Pirnat

Ob 25-letnici samostojne Slovenije je svoje razmisleke predstavil 32-letni Žiga Pirnat, skladatelj, aranžer, skorajšnji doktor jezikoslovja in bivši diplomat, ki zdaj živi med Los Angelesom in Ljubljano. Pravi, da nikoli ni štel vseh jezikov, ki jih govori, med zanimivejšimi pa so stara cerkvena slovanščina, hetitščina, stara grščina in stara indijščina.


21. 05. 2016

Čutim 25: Tomaž Humar

O prvi četrtini stoletja samostojne Slovenije je spregovoril Tomaž Humar, pred kratkim je postal najmlajši zemljan, ki je prekolesaril pot okrog sveta. Sin slavnega alpinista je predstavil svoja razmišljanja o državi in družbi ter ju umestil v svoje videnje sveta. V sedmih mesecih je prevozil 29.000 kilometrov in ob tem, kot pravi, veliko razmišljal o svoji državi.


19. 05. 2016

Čutim 25: Jernej Šček

Tržaški Slovenec, ki živi na Tržaškem Krasu. Antropolog, kulturolog, filozof, radijec in alpinist. Zase pravi, da prestavlja most med slovenskim in italijanskim svetom, to vlogo bi pa rad tudi pripisal Slovencem v Italiji, ki imajo reference v kontinentalni Sloveniji pa vendar jim je kakšna Gorenjska ali Štajerska včasih dlje od Rima. Foto: Igor Kuster, Festival gorniškega filma


14. 05. 2016

Nastja Merc

O 25-letnici samostojne Slovenije je razmislila 28-letna Nastja Merc, ki v projektnem učenju za mlajše odrasle ali krajše PUM dela z mladimi do 25. leta, ki so izpadli iz rednega šolanja in so brezposelni. Skušajo jim omogočiti nadaljevanje šolanja in jim pomagajo pri iskanju zaposlitve, vsakodnevno je torej v stisku s tistimi, ki jih je družba potisnila na rob.


12. 05. 2016

Jaka Smerkolj

Na 25 let let samostojne Slovenije bo pogledal sedem let mlajši Jaka Smerkolj, dijak Gimnazije Vič, pisec literarnih in gledaliških recenzij ter eden izmed ustvarjalcev revije Novi dijak, ki povezuje kritično razmišljujoče srednješolce z ljubljanskih gimnazij.


07. 05. 2016

Čutim 25: Živa Dvoršak

O domovini razmišlja mlada strelka z zračnim orožjem Živa Dvoršak.


05. 05. 2016

Ninna Kozorog

Svoje poglede na državo je predstavila specializantka nevrologije, inženirka in kmalu doktorica matematike in računalništva ter magistra bioinformatike, predsednica društva Humanitarček, vodja Ambulante za osebe brez osnovnega zdravstvenega zavarovanja Ninna Kozorog.


30. 04. 2016

Marko Funkl

Pred praznikom dela je o pogledu na delo med mladimi, aktivizmu in avtonomiji volje spregovoril Marko Funkl. Prihaja iz Zasavja, s trebuhom za kruhom je prišel v Ljubljano. V prestolnici se ukvarja s poučevanjem ruskega jezika, večino svojega časa pa namenja za aktivistično delovanje v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo.


28. 04. 2016

Matic Zorman

S fotografijo slovenske družbe, državnih simbolov in pričakovanih sprememb je postregel Matic Zorman, 29-letni svobodni fotoreporter, aktiven v Sloveniji, na Balkanu in občasno tudi na Bližnjem vzhodu. Za svoje delo je prejel več mednarodnih nagrad, letos tudi fotografskega "oskarja" - nagrado World Press Photo.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt