Kot je bila sezona šampionska za skakalca z najboljšo sezono v zgodovini smučarskih skokov, Petra Prevca, je bila tudi dražba smuči, ki jih je podaril projektu Botrstvo in ki je potekala v petek zjutraj v živo v programu Vala 202, res šampionska: podrla je ne le vse rekorde dosedanjih humanitarnih dražb na Valu 202, ampak bržkone kar v zgodovini tovrstnih dražb pri nas.

Peter Prevc: "Zjutraj so mi morali kar dvakrat povedati, da sem sploh verjel, da je to prav napisano in da to res drži.”

Manjkajo sredstva še za 16 otrok. KAKO LAHKO DARUJEM?

Kot je bila šampionska sezona za skakalca Petra Prevca, je bila tudi dražba smuči, ki jih je podaril projektu Botrstvo in ki je potekala v petek zjutraj v živo v našem programu, res šampionska: presegla je vse rekorde ne le dosedanjih dobrodelnih dražb na Valu 202, ampak bržkone kar vse v zgodovini tovrstnih dražb pri nas.

Za smuči, s katerimi je dobitnik malega in velikega kristalnega globusa ter celega niza rekordov opravil vse najpomembnejše skoke te izjemne sezone, je bilo res veliko zanimanja.

Peter je sprva mislil, da gre za pomoto

Znesek 45.000 evrov, kolikor je v imenu podjetja Bauhaus ponudil direktor Samo Kupljen, je z višino presenetil tudi pregovorno jedrnatega Petra Prevca, ki je odgovoril na vprašanje, ali ob petkovi zmagi na skakalnici tudi zmagoviti znesek dražbe razume kot vsaj malo svojo zmago.

“To niti ni bila moja zmaga, jaz mislim, da je gospod Samo naredil veliko več s tem, da je prispeval tako ogromno vsoto denarja, kot pa jaz, ki sem le podaril, v narekovajih, smuči. Zjutraj so mi morali kar dvakrat povedati, da sem sploh verjel, da je to prav napisano in da to res drži.”

Pričakovali so približno 20.000 evrov

Malce nejeveren, da so smuči, za katere je osebno skrbel in jih pripravljal vso sezono, res dosegle tako vrtoglav znesek, je bil tudi Petrov serviser Aljoša Branc.

“Res nisem pričakoval takšne številke, vsi smo po tihem računali na 20.000 evrov. Tole je fantastično, hvala lepa tistemu, ki jih je odkupil. Te smuči, ki so prišle na dražbo, imajo večji pomen, če jih je Peter uporabljal vso sezono in z njimi dosegel takšne rezultate. Mislim, da je vrednost za nekoga, ki jih ima možnost odkupiti, neprecenljiva.”

Serviser Branc verjame, da bo šel denar v prave roke: “Da se bodo otroci lahko razvijali, morda kdo tudi v športu, pa ga bomo lahko videli čez deset let in bo rekel, da je takrat dobil to pomoč, danes pa je vrhunski športnik.” Dodaja: “S temi smučmi sem bil na testiranjih, ko so bile v delavnici, te smuči so zame nekaj, kar je sveto.”

Veselje sodelujočih pri projektu Botrstvo

Izkupička so se seveda veselili tudi pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. Sekretarka Tanja Petek je bila prepričana, da se bo dražba končala blizu zneska 20.000 evrov. “V avtu sem poslušala in sem zelo navijala in stiskala pesti, to je neverjetno. Vsi smo zelo veseli in upamo, da bomo zbrali še čim več sredstev, saj bi teh 200 otrok, ki že dlje časa čakajo na botra, z veseljem vključili v projekt.”

V denar, namenjen otroku, se ne posega

Pri botrstvu je celotni znesek, ki ga boter podari za svojega varovanca, brez centa odbitka, namenjen otroku, tudi če boter nameni več od določenih 30 evrov.

Vsi stroški, ki nastanejo ob tem, administrativni, poštni, bančni in drugi, se namreč krijejo iz botrskega sklada, ki ga učinkovito polnijo podjetja, mesečni darovalci na Valu 202 in drugi donatorji, ki se zavedajo pomena zagotavljanja transparentnosti in izpolnjevanja zaveze, da se v denar, namenjen otroku, nikoli ne posega.

Ker so se tudi telekomunikacijski operaterji odpovedali provizijam, tudi vsak tako podarjen evro vselej pride neposredno in v celoti do otrok.

Zbiranje sredstev s sporočili SMS in nakazili

Samo z dražbo smuči Petra Prevca ima enoletno botrstvo zagotovljeno že 125 otrok, z drugimi donacijami, tudi s kratkimi sporočili, pa skupno 184 otrok. Od cilja zagotoviti leto dni vsaj malo lažjega življenja 200 čakajočim otrokom nas torej loči le še 5760 evrov.

Torej so še vedno pomembne prav vse donacije, ki bodo prispele za to skupno akcijo. Ko bo Peter Prevc na javnem sprejemu smučarjev skakalcev jutri popoldne osebno predal smuči kupcu, bomo tudi povedali, koliko otrok v stiski je s skupnimi močmi darovalcev dobilo botrstvo za eno leto.

Zahvala vsem, ki so omogočili dražbo

Hvala Petru Prevcu, njegovim sodelavcem in Elanu, pa vsem tistim, ki so pripomogli, da je podjetje Bauhaus za podarjene smuči odštelo vrtoglavi znesek. Hvala vsem medijem, ki so nam pomagali, da je dražba postala pomemben dobrodelni dogodek.

In hvala vsem, ki ste ali boste na kakršen koli način sodelovali v naši veliki akciji. Še do jutri popoldne, ko bo Peter predal smuči novemu lastniku, je čas, da s poslanim SMS-sporočilom BOTER5 na 1919 ali z nakazilom v poljubni višini na poseben račun postanete delček tega.

Peter še naprej pomaga Botrstvu

S to dražbo sodelovanje s Petrom Prevcem ne bo končano. Peter bo od vsakega prodanega kosa športne opreme svoje kolekcije do konca leta namenil evro v sklad Botrstva. Pomembni partnerji projekta Botrstvo v Sloveniji so tudi Telekom, Simobil in Telemach, saj vaše donacije v celoti namenijo projektu, brez zaračunavanja kakršnih koli stroškov.

Jana Vidic