Občina Idrija je letošnje leto na pobudo Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Muzejskega društva Idrija razglasila za Scopolijevo leto.

Joannes Antonius Scopoli se je leta 1723 rodil na Južnem Tirolskem, ni pa čisto jasno, ali je bilo to 3. junija ali 13., verjetno je celo bolj mogoče, da je pravi drugi datum, saj obstaja krstni list, ki dokazuje, da je bil Scopoli krščen 15. junija. Po študiju medicine v Innsbrucku in na Dunaju ga je razsvetljenska cesarica Marija Terezija leta 1754 poslala v Idrijo, ki do takrat še ni imela svojega zdravnika, nad tem pa Scopoli ni bil preveč navdušen.

A prav leta, ki jih je preživel v Idriji so bila njegova najpomembnejša in njegov najbolj plodni del življenja, saj je takrat izdal tudi najpomembnejša in še danes veljavna dela. Ob knjigi o idrijskem živem srebru je napisal tudi Entomologio Carniolico o žuželkah, v kateri je prvi navedel, da se čebelja matica oplodi s troti izven domačega panja. V Flori Carniolici pa je opisal 1100 rastlinskih vrst, in to je knjiga, v kateri še danes botaniki iščejo podatke.

Nekaj poudarkov iz življenja in dela Joannesa Antoniusa Scopolija sta izpostavila dr. Jože Bavcon, vodja Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, in raziskovalka v vrtu dr. Blanka Ravnjak.

Poslušaj tudi:

Veronika Gnezda