Četrtek
12:00

Frekvenca X

Oddaja o znanosti za vse starosti.

Cepljenje kot dosežek, pravica in dolžnost

Lahko napovedana zaostritev zakonodaje o cepljenju v Sloveniji prinese pozitivne ali stranske učinke? Kakšno vlogo imata pri skrbi za splošno zdravje svobodna volja in individualizem?

Kako se širijo nalezljive bolezni

Nekje v Sloveniji obiskuje vrtec 100 necepljenih otrok. Kaj bi se zgodilo, če med otroke zaide virus ošpic?

Hawkingova radiacija je delovala tudi metaforično

"Stephen Hawking je bil iskren in pristen. Verjeli smo mu, čeprav se je tudi kdaj zmotil. Svoj status je izkoristil za širše teme, zavzel se je na primer za javno zdravstvo."

Pandemije: Smrtonosna španka

To je zgodba o največjem bioteroristu na svetu, naravi! Kaj se lahko sto let po izbruhu španske gripe naučimo o pandemijah sedanjosti in prihodnosti?

Človek stroj: od Platona do Terminatorja

Družbene predstave o človeškem telesu: zakaj svoje telo dojemamo kot stroj in svoj um kot od telesa ločeno kontrolno sobo?

Človeška pozornost je temelj gradnje družbe in civilizacij

O sposobnosti usmerjanja pozornosti, mitih o trajanju pozornosti ter o tem, da je pozornost eden najbolj omejenih virov v 21. stoletju

Elon Musk se zanima tudi za slovensko znanje

Je izstrelitev rakete Falcon Heavy vrhunski dosežek ali predvsem promocija? Komentira prof. Tomaž Zwitter, zanimanje podjetja Space X za kavitacijo pojasnjuje dr. Matevž Dular.

Jabolko na mizi in slovenski kvazikristal

Prof. dr. Primož Ziherl celične strukture pojasnjuje s poenostavljenimi fizikalnimi modeli, predlaga tudi obstoj novega dvorazsežnega kvazikristala.

Skrivnost hobotnic in naših možganov

Kaj se lahko naučimo s poglabljanjem v magični svet hobotnic in kakšne so povezave teh skrivnostnih in mističnih bitij z ljudmi

Odlagališč za visoko radioaktivne odpadke na svetu še ni

Skladiščimo jih tam, kjer nastanejo - v elektrarnah. Tudi Slovenija kot najmanjša jedrska država na svetu mora sama poskrbeti za vse nastale radioaktivne odpadke