Od psihopatov se lahko naučimo tudi to, da če nas čaka neprijetno opravilo se ga je najbolje lotiti takoj, brez odlašanja. Je res v vsakem izmed nas vsaj malo potencialnega psihopata?

Dr. Kevin Dutton, profesor psihologije na Univerzi Oxford, je pred nekaj leti med Britanci izpeljal zanimivo raziskavo, v okviru katere je preučeval navzočnost psihopatskih lastnosti pri ljudeh v različnih poklicih.

Oddajo Vala 202 o psihopatih lahko v celoti poslušate na spletni strani oddaje Frekvenca X.

S pomočjo spletnega vprašalnika, na katerega se je odzvalo 5400 ljudi, je dobil razmeroma dober pregled nad posamezniki s psihopatskimi nagnjenji, ki jim kljub svoji drugačnosti uspe dokaj normalno delovati v družbi.

Kdo je psihopat?

Strokovnjaki kot psihopata običajno opredeljujejo osebo z značilnim skupkom lastnosti, med katere spadajo šarm, karizma, neustrašnost, brezobzirnost, narcizem, prepričljivost in odsotnost vesti.

Psihopati se pri odločanju o moralnih dilemah praviloma ne ozirajo na lastne emocije, kolikor jih sploh imajo, ampak jih zanima zgolj končni rezultat.

Psihopati znajo biti izjemno šarmantni in karizmatični, če jim to pomaga pri doseganju zastavljenega cilja, a šarmantnost se lahko hitro spremeni v grobo brezobzirnost, ko presodijo, da ima takšna taktika večje možnosti za uspeh.

Po pričakovanju se je izkazalo, da so s funkcionalnimi psihopati (tako je poimenoval psihopatske osebe, ki nikoli ne zabredejo v kriminal) najbolj okuženi poklici direktor, odvetnik, televizijski in radijski voditelj, prodajalec in kirurg; najmanj psihopatov pa je, vsaj po anketi sodeč, med socialnimi delavci, medicinskimi sestrami, terapevti, rokodelci, stilisti in učitelji.

Zakaj nekateri psihopati postanejo serijski morilci, drugi pa uspešni direktorji ali pa priljubljeni TV zvezdniki?

Vpliv okolja

"Recimo, da ste psihopat. Recimo, da izhajate iz dobrega okolja, da ste inteligentni in da po naravi niste nasilni. V tem primeru je bolj verjetno, da boste ubijalsko dober borzni posrednik," razlaga dr. Kevin Dutton.

"Če pa ste psihopat, ki izhaja iz slabega okolja, niste zelo inteligentni in ste po naravi nasilni, potem vaše možnosti za uspeh res niso najboljše. V tem primeru je verjetneje, da boste v kaki gostilni nekoga ubili in šli za dolgo časa v zapor."

Ste vsaj malo psihopata?

“U, jaz pa že ves čas razmišljam, da sem malo drugačen kot ostali ljudje. Ko človek tako razmišlja lahko ima elemente disocialne osebnosti, ampak ni ves prežet s tem. V trenutku, ko o tem samorefleksivno razmišljate to pomeni, da niste zelo motena osebnost. Vsak lahko kdaj ravna krivično, nekdo, ki pa to počne sistematično in nikoli ne obžaluje svojih dejanj, je težji primer,” pripoveduje doc. dr. Maja Rus Makovec, psihiatrinja in psihoterapevtka.