Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Dnevno aktualni in jutranji program

Ajda Kus

114 prispevkov18.5.2024

Turizem po ujmi: Zgornja Savinjska dolina

V Zgornji Savinjski dolini so po podatkih Razvojne agencije Savinjsko-šaleške regije poplave avgusta lani prizadele več kot 50 turističnih ponudnikov. Med njimi so bili tudi Kamp Menina, park cvetja Mozirski gaj in Športni center Prodnik. Pri njih smo preverili, kakšno je stanje skoraj eno leto pozneje.


17.5.2024

Sol

Pet podatkov o soli, iščemo napačnega!


17.5.2024

Hang on, Doggy*

*je angleški prevod naslova kultnega slovenskega filma Sreča na vrvici. Kakšni pa so prevodi slovenskih podnapisov v serijah in filmih? Kaj vas pri njih zmoti? Jezikanje se teme loteva ob pomoči Jerce Kos, prevajalke in podpredsednice Društva filmskih in televizijskih prevajalcev.


14.5.2024

Ne čakaj na januar – z redno umovadbo

Tri, štiri, kdaj? V torek ob 8.00! Nova serija oddaj Ne čakaj na januar. V njej gostimo ljudi, ki so z majhno spremembo na sebi veliko dodali k boljšemu zdravju in počutju. Strokovnjakinji Maja Bresjanac in Lana Blinc pa nam povesta, kako. V tokratni epizodi razgibavamo možgane. Zanima nas, zakaj je umovadba pomembna in kaj se zgodi, če z možgani ne telovadimo dovolj. Gostja oddaje je Bojana Glavina, ki na Slovenski univerzi za tretje življenjsko obdobje obiskuje kitajščino in program razvijanja kognitivnih spretnosti.


11.5.2024

Prenos evrovizijskega finala iz Malmöja

V Malmöju na Švedskem se je v velikem finalu za zmago na Evroviziji potegovalo 25 skladb, med njimi slovenska predstavnica Raiven s skladbo Veronika. Gostitelj v Valovskem evrovizijskem studiu je bil Maj Valerij, skozi vse nastope in posebnosti večera pa sta mu pomagala Andrej Karoli in Igor Bračič, glasbenik, satirik, živookar in velik ljubitelj evrovizijskega spektakla.


10.5.2024

Mehika

Pet podatkov o Mehiki, iščemo napačnega!


7.5.2024

Manfred Kets de Vries: Bolezen vodij je prevzetnost

Profesor Manfred Kets De Vries je eden vodilnih svetovnih mislecev na področju voditeljstva. V Ljubljani je v okviru IEDC poslovne šole Bled pripravil predavanje o tem, kako voditi z modrostjo. Z njim smo se pogovarjali tudi o tem, kako na vodenje vpliva zasebno življenje vodij in zakaj je med nami toliko slabih vodij.


7.5.2024

Kako si pa ti dobil ime: Diana

Je nekaj, po čemer se razlikujemo. Za številnimi od njih pa se skrivajo zanimive zgodbe. Kako ste pa vi dobili ime? Naša poslušalka Diana ga ni dobila po valižanski princesi Diani, niti po v 70. letih priljubljenem istoimenskem modelu avtomobila. Če imaš zanimivo zgodbo se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.


7.5.2024

Ne čakaj na januar – z redno telovadbo

Tri, štiri, kdaj? V torek ob 8.00 zjutraj! Nova serija oddaj Ne čakaj (na januar). V njej gostimo ljudi, ki so z majhno spremembo na sebi veliko dodali k boljšemu zdravju in počutju. Strokovnjakinji Maja Bresjanac in Lana Blinc pa nam povesta, kako. V prvi epizodi sta z nami upokojenca Miča in Bojan, ki po novem redno telovadita.


6.5.2024

Ime meseca aprila: Tanja Babnik

Ime meseca aprila je Tanja Babnik, učiteljica v bolnišnični šoli Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS Soča v Ljubljani, kjer so pripravili jubilejne 30. bolnišnične olimpijske igre. Bolni in gibalno ovirani otroci in mladostniki med zdravljenjem na igrah ohranjajo in razvijajo svojo psihofizično kondicijo, kar pripomore k hitrejšemu okrevanju.


27.4.2024

Urban Koritnik: Doma imamo najstrožjo publiko

S pevcem in kitaristom skupine Jet Black Diamonds Urbanom Koritnikom se spominjamo, kako je bilo začenjati svojo glasbeno pot v Vipavski dolini. Z njihovim menedžerjem in organizatorjem ajdovskega glasbenega festivala z dušo Ale v Pale Urbanom Repičem pa o tem, kako so lokalci sprejeli njihov festival. Pomudili pa smo se tudi pri Sladkih problemih.


27.4.2024

Boštjan Mikuž: Če lahko ljudi navdihnemo, smo naredili svoje

V našem terenskem studiu v Ajdovščini se pogovarjamo z Boštjanom Mikužem, direktorjem in enim izmed pionirjev prireditve Ultra Trail Vipava Valley. To je edini slovenski tekaški dogodek, kjer tekmovalci lahko pretečejo 100 milj.


27.4.2024

S kolesom po Rajski dolini

Vipavska dolina v zadnjem desetletju postaja vse bolj prepoznavna predvsem zaradi odlične gastronomske ponudbe, bogate naravne in kulturne dediščine ter raznovrstnih možnosti za dejavnosti v naravi. Kombinacijo vsega smo izkusili na kolesarski turi od Ajdovščine do Vipavskega Križa.


23.4.2024

Kako si pa ti dobil ime: Tjaša

V peti epizodi rubrike 'Kako si pa ti dobil ime?' svojo zgodbo deli poslušalka Tjaša. Njeno ime je v Sloveniji čisto običajno, ni pa povsod tako. Če imaš zanimivo zgodbo tudi ti, se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.


20.4.2024

Zakaj so modrice najprej modre in potem spreminjajo barvo?

Tudi to pomlad je naša radiovedna ekipa združila moči z nadobudnimi učenci Osnovne šole Poljane. Radovedni sedmošolci so tisti, ki v roke vzamejo naš snemalnik z rdečo gobico ter se z njim in našimi novinarkami odpravijo na lov za odgovori. V drugi epizodi posebne serije Radiovednih sta se Ajdi Kus pridružili 12-letni Sofia in Elisa.


9.4.2024

Kako si pa ti dobil ime: Nena

V četrti epizodi rubrike 'Kako si pa ti dobil ime?' svojo zgodbo deli poslušalka Nena, ki že devet let živi na Bavarskem, kjer ji to ime pride še kako prav. Če imaš zanimivo zgodbo tudi ti, se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.


28.3.2024

Znanost v marcu: Od ekstremofilnih gliv, anafilaksije, do fizikalne fotografije

Tokratna Frekvenca X se spet sprehaja po največjih ali najzanimivejših dosežkih meseca. Marec je mesec, ko naša oddaja praznuje rojstni dan, mesec, ko se podeljujejo Jesenkove nagrade; letos je nagrado za življenjsko delo prejela prof. dr. Nina Gunde Cimerman z biotehniške fakultete, ki bo tudi naša gostja. Poleg tega naj omenimo še nekaj novic iz sveta znanosti: govorili bomo o pomembni raziskavi Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik v zvezi z anafilaksijo, povabili se bomo na pojedino zvezd, ki se hranijo tudi s planeti, in odgovorili na vprašanje, zakaj antropocen ne bo postal uradno poimenovanje dobe, v kateri ima največji vpliv na okolje človek.


26.3.2024

Kako si pa ti dobil ime: Domen in Timon

V tretji epizodi rubrike 'Kako si pa ti dobil ime?' nas navdihujejo smučarski skakalci. Svoji zgodbi sta delila poslušalca Nives in Blaž, ki sta svoja sinova poimenovala po Domnu Prevcu in Timonu-Pascalu Kahoferju. Če imaš zanimivo zgodbo tudi ti, se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.


19.3.2024

Kako si pa ti dobil ime: Poljanka in Šeherezada

V drugi epizodi rubrike z za zdaj še delovnim naslovom 'Kako si pa ti dobil ime?' navdih iščemo v leposlovju. Svoji zgodbi sta delili poslušalki Poljanka in Šeherezada. Če imaš na to vprašanje zanimiv odgovor, se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.


16.3.2024

Kako nastane umetni sneg?

Čeprav že počasi stopamo v pomlad, večina smučišč še vedno obratuje. Nekatera morajo proge urejati z umetnim zasneževanjem. Poslušalca Urbana pri tem zanima, kako sploh nastane umetni sneg. Iskanja odgovora se je najprej lotil s praktičnim poskusom. Ker mu ni uspelo, se je obrnil na Radiovedne. V tokratni epizodi zato odgovor na njegovo vprašanje iščemo pri dr. Katji Klinar na fakulteti za strojništvo.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt